Kleine flamingo

Kleine flamingo

Kleine flamingo (Phoeniconaias minor)

De Kleine flamingo (Phoeniconaias minor) is een flamingo uit de familie van de Flamingo's (Phoenicopteridae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Kleine flamingo
Engelse naam:
Lesser flamingo
Duitse naam:
Zwergflamingo
Franse naam:
Flamant nain
Wetenschappelijke naam:
Phoeniconaias minor

Taxonomische indeling

Orde:
Phoenicopteriformes
Familie:
Phoenicopteridae
Geslacht:
Phoeniconaias

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Kleine Flamingo is de kleinste van de in Nederland voorkomende Flamingo's (zie ook de foto met zowel Flamingo en Kleine Flamingo). Het verenkleed is roze en neigt het meest naar de kleur van Chileense Flamingo. Kleine Flamingo heeft roze-rode poten en een snavel die kenmerkend grotendeels paars-rood is met een kleine zwarte punt. De vleugels zijn donkerder roze dan de rest van het lichaam met een hardroze okselvlek en zeer brede zwarte vleugelrand (slagpennen). Deze kenmerken zijn alleen goed zichtbaar in vlucht.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Kleine flamingo heeft een lichaamslengte van ongeveer 90-110 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 90-110 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1800-2200 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1800-2200 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Zoals alle flamingo's bestaat het legsel uit een enkel wit ei op een bedje van modder tussen mei en augustus. Beide ouders broeden en dragen zorg voor het jong voor een periode van 6 jaar waarop het jong geslachtsrijp is.

Breeding:
Het vrouwtje Kleine flamingo legt doorgaans zo'n 1 Wit eieren het broeden duurt 28-32 dagen.

Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Kleine flamingo is 16 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge flamingo van ongeveer 0 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals: het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Kleine flamingo

Video's van de Kleine flamingo