Harlekijneend

Harlekijneend

Harlekijneend (Histrionicus histrionicus)

De Harlekijneend (Histrionicus histrionicus) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Harlekijneend
Engelse naam:
Harlequin Duck
Duitse naam:
Kragenente
Franse naam:
Canard arlequin
Wetenschappelijke naam:
Histrionicus histrionicus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Histrionicus

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Harlekijnen zijn middelgrote zee-eenden met een hoog voorhoofd, een korte hals, een vrij smalle en korte snavel en een puntige staart. Het mannetje in broedkleed heeft voornamelijk roodbruin, blauwgrijze en zwarte kleuren. Zijn snavel is blauwgrijs met een bleker uiteinde en een hoornkleurige nagel, Zijn kin, keel en hals hebben een zwarte tint. Zijn buik is donker bruingrijs en zijn stuit en staart zijn zwart. De bovenvleugels zijn grijs-zwart en zijn vleugelspiegel heeft een metaalblauw glans. Zijn poten en voeten hebben een groengrijze tint. In eclipskleed (juni-oktober) ziet hij er doffer uit en lijkt hij veel op het vrouwtje maar kenmerkt zich door een vaag zichtbaar roodbruin deel en wat lichte strepen. Juveniele vogels lijken op het vrouwtje, maar zijn doffer en bruiner..Het vrouwtje is donkerbruin met een vale, grijs gevlekte buik en heeft een opvallende witte vlek bij het oor, boven de teugel en een grotere vlek tussen de snavel en de oorstreek. Ze heeft bruine ogen. Haar leigrauwe snavel is iets donkerder dan die van de woerd en heeft een bleek uiteinde en een bleke nagel.De witte gezichtsvlekken verschillen wel tussen vrouwen. De bovenvleugels van het vrouwtje zijn donker grijsbruin tot bruin en haar vleugelspiegel heeft een purperen schijn. Haar poten en voeten zijn grijsgroen tot grijsblauw.

Lengte man:
De man (woerd) van de Harlekijneend heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-50 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-50 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 675 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 535 gram.
Habitat:

Harlekijnen zijn zeer levendige eenden. De eenden zijn veelal te vinden op of rond het water. Het heeft de voorkeur om meerdere kleine vijvers te hebben dan één grote vijver. Plaats groepjes grote keien rondom de vijvers nabij de vijverrand zodat de eenden prima rustplaatsen hebben nabij het water.Een beluchting van de vijver met enkele bruisstenen houdt niet alleen het water zuurstofrijk en schoon, de harlekijnen genieten zichtbaar van beweging in het water. Een waterloop of watercirculatie (middel een pomp) geniet zelfs de voorkeur. Houdt de nabije omgeving rondom de vijvers open. Beplanting als buxus of lage coniferen in de nabijheid van het water kan volstaan. Echter is het belangrijk dat wind de ruimte heeft.

Kleur legsel:
romig tot licht geelachtig bruin
Voltallig legsel:
6-8 eieren
Broedduur:
28-32 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 9 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Ibis See Ente Spezial

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Harlekijneend

  • Histrionicus histrionicus
  • Histrionicus histrionicus
  • Histrionicus histrionicus

Video's van de HarlekijneendDeel dit artikel: