Europese Eider

Eidereend

Europese Eider (Somateria mollissima)

De Europese Eider (Somateria mollissima) is een eidereend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Eidereend
Engelse naam:
Common Eider
Duitse naam:
Eiderente
Franse naam:
Eider à duvet
Wetenschappelijke naam:
Somateria mollissima

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Somateria

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De eidereend is de grootste van de vier eidersoorten. Het wordt gekenmerkt door zijn omvangrijke vorm en grote, wigvormige snavel.

Mannelijk:
Is onmiskenbaar, met zijn zwart-witte verenkleed en groene nek. Snavel is olijfgroen, geelachtig groen tot feloranje onder de sup-soorten.

Vrouwelijk:
Is een bruine vogel, maar toch goed te onderscheiden van alle eenden, behalve andere eidersoorten, aan de hand van grootte en kopvorm. De vertoningsroep van de woerd is een vreemd, bijna mensachtig "ah-ooo".

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Europese Eider heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-71 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 50-71 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1980-2460 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1800-2240 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

Drakes of the European, eastern North American and Asia/western North American races can be distinguished by minor differences in plumage and bill colour. Faeroes Eider (faeroeensis), Northern Eider (borealis), Hudson Bay Eider (sedentaria), Dresser's Eider, Atlantic Eider (dresseri). Some authorities place the subspecies v-nigra as a separate species.

  • Somateria mollissima mollissima (Linnaeus, 1758) – Common Eider – breeds from NW Europe E to Novaya Zemlya; winters S to Atlantic coast of France and N Mediterranean Basin.
  • Somateria mollissima faeroeensis C. L. Brehm, 1831 – Faeroe Is, Shetland Is and Orkney Is, and Outer Hebrides (W Scotland).
  • Somateria mollissima borealis (C. L. Brehm, 1824) – breeds in Arctic Atlantic from Groswater Bay (Labrador) N to Southampton I and Baffin I, E through Greenland and Iceland to Franz Josef Land; in winter, around coasts of N Atlantic, reaching Gulf of St Lawrence.
  • Somateria mollissima sedentaria Snyder, 1941 – Hudson Bay and James Bay region.
  • Somateria mollissima dresseri Sharpe, 1871 – breeds in NE North America from Groswater Bay (Labrador) S to Massachusetts; in winter from Gulf of St Lawrence S to Long I, New York.
  • Somateria mollissima v-nigrum Bonaparte & G. R. Gray, 1855 – Pacific Eider – New Siberian Is (NE Siberia) E to NW North America; winters Bering Sea and Aleutian Is.
Notitie:

Europese eidereenden zijn winterhard, gemakkelijk te onderhouden en niet agressief, maar kunnen in de zomer lijden onder de hitte. Helder, koud en bijvoorkeur stromend water maakt het voor de eidereenden ideaal. Zorg voor schaduwrijke plekken aan de oevers van de vijver.
Hoogwaardig eiwitrijk voer is belangrijk.

Sommige ondersoorten zijn redelijk gemakkelijk te fokken. Ze leggen bij voorkeur eieren op een beschutte of open bodembedekking: in gras of andere vegetatie op eilanden, of in oevervegetatie. Ze maken zelden gebruik van nestkasten of manden op de grond. Meestal leggen ze eieren van mei tot juni. Deze eenden zijn betrouwbare broeders, maar handopfok wordt aanbevolen, omdat het gemakkelijker is om de voeding te controleren, op helder water en met overvloedig voedsel.

Kruisingen met koningseider (Somateria spectabilis), noordse pijlstaart (Anas acuta) en wilde eend (Anas platyrhynchos) zijn bekend.

Breeding:
Het vrouwtje Europese Eider legt doorgaans zo'n 4-6 grijsgroen eieren het broeden duurt 28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Europese Eider is 13 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge eidereend van ongeveer 14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45

Het beste, drijvende speciale fokvoeder van Lundi. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 42% is de perfecte basis voor het succesvol fokken van eenden en limikoles. De eenden groeien goed en hebben na een korte tijd hun perfecte jeugdige verenkleed. Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met een eiwitgehalte van 42% overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

De eidereend is een van de soorten waarop het verdrag inzake de instandhouding van Afrikaans-Euraziatische watervogels (AEWA) van toepassing is.

Foto's van de Europese Eider

Video's van de Europese Eider