Australische witte ibis

Australische witte ibis

Australische witte ibis (Threskiornis molucca)

De Australische witte ibis (Threskiornis molucca) is een ibis uit de familie van de Ibissen en lepelaars (Threskiornithidae).
Bron: http://www.ibisring.org

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische witte ibis
Engelse naam:
Australian White Ibis
Duitse naam:
Australischer Ibis
Franse naam:
Ibis a cou noir
Wetenschappelijke naam:
Threskiornis molucca

Taxonomische indeling

Orde:
Pelecaniformes
Familie:
Threskiornithidae
Geslacht:
Threskiornis

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

De Australische witte ibis is een middelgrote, hoofdzakelijk witte ibis met een lange, neergebogen, zware snavel, een kale zwarte nek en opvallende zwart-wit gestreepte veren op de rug. Volwassen vogels hebben een witte basiskleur met donkere buitenste (grote) slagpennen (groenzwart), opvallende zwart-wit gestreepte rugveren, het hoofd en het bovenste deel van de nek zijn kaal en zwart en als laatste de lange zwarte snavel. De bovenste delen van de lange poten zijn rood tot roze en de onderste delen zijn grijs tot zwart.

Gedrag:

Tijdens het foerageren, kunnen kleine interacties ontstaan tussen soortgenoten, zoals pikken zonder contact te maken. Dit gebeurt vooral wanneer er ruzie is over hetzelfde stukje voedsel. Er is een soort van hiërarchie (dominantie) onder de mannetjes over het verkrijgen van voedsel. Mannetjes domineren ook de vrouwtjes, maar ze zijn veel toleranter tegenover elkaar. Korte gevechtjes vinden ook plaats tijden balts, paarvorming, constructie van het nest.

Lengte man:
De man (woerd) van de Australische witte ibis heeft een lichaamslengte van ongeveer 65-75 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 65-75 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 1700-2500 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 1400-1900 gram.
Ondersoorten:

Threskiornis molucca molucca (Nominaatvorm)

Threskiornis molucca pygmaeus

Habitat:

De Australische witte ibis heeft geen specifieke voorkeur voor een bepaald habitat en komt zelfs voor in artificiële habitats. Ze houden van open gebieden waar overwegend lage vegetatie is.

De volgende types habitat komen dus in aanmerking:

  • Terrestrische wetlands: Ze verkiezen ondiep water met een zachte bodem of modderige vlaktes zoals moerassen of meren.
  • Graslanden: Natte graslanden of landbouwgrond wanneer er voldoende invertebraten in leven. Natte weiden en moerassen met lage vegetatie is geschikt. Graslanden zijn geschikt tijdens en na het maaien omdat vele invertebraten en smalle vertebraten worden gedood.
  • Beschutte kusthabitats: zoute habitats zoals estuaria, mangroves, zoutvlaktes, zoutmoerassen, lagoons en stranden worden soms gebruikt. Kunstmatige wetlands zoals waterreservoirs, dammen en waterzuiveringstations.
  • Stedelijke omgeving: Tuinen, speeltuinen, wegbermen, parken, enz.
Legsel:

Ze maken hun nesten in de vorken of op grote takken van bomen. Dit nest kan tot 30 m hoog zijn, maar soms wordt er ook vlak boven de grond tot zelfs op de grond genesteld. Soms wordt een nest jaar na jaar gebruikt, maar meestal door andere koppels. Beide partners bouwen aan het nest dat bestaat uit twijgen, bladeren, riet, waterplanten, enz. Ze starten aan de bouw twee tot drie dagen vooral het eerste ei wordt gelegd. Regelmatig wordt de bouw plots stopgezet en wordt op een andere locatie opnieuw gestart.

Het is raadzaam in de periode voorafgaand aan de broed twijgen, bladeren of ander nestmateriaal in het verblijf op de grond te verspreiden.

Kleur legsel:
dofwit
Voltallig legsel:
2-3 eieren
Broedduur:
20-23 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge ibis wanneer deze 14 dagen oud is met een ring van 14 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Ibis See Ente Spezial

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Foto's van de Australische witte ibis

  • Threskiornis molucca
  • Threskiornis molucca
  • Threskiornis molucca

Video's van de Australische witte ibis



Deel dit artikel: