Andesgans

Andesgans

Andesgans (Chloephaga melanoptera)

De Andesgans (Chloephaga melanoptera) is een gans uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Andesgans
Engelse naam:
Andean Goose
Duitse naam:
Andengans
Franse naam:
Ouette des Andes
Wetenschappelijke naam:
Chloephaga melanoptera

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anserinae
Geslacht:
Chloephaga

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Andesgans is geen goede vlieger. 

De snavel is roze, de voeten zijn rood en het heeft een wit verenkleed met zwarte staartveren en zwarte vleugeluiteinden. De vleugels zijn gekleurd met zwarte vlekken. De geslachten zijn vergelijkbaar in de kleur van de veren. Het vrouwtje is iets kleiner dan het mannetje.

Gedrag:

De andermans is agressief tegenover andere ganzen en worden daarom vaak gehouden in grote individuele leefruimtes. 

De man toont een baltsgedrag, dat een antagonistisch gedrag tegen soortgenoten en andere ganzen omvat. De Balzposen omvat een "marcheren", waarbij de voeten hoog worden opgeheven. De gevouwen vleugels worden weggeslingerd van het lichaam. Agressieve mannen dreigen met vleugelslagen en rollende hoofd- en nekbewegingen.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Andesgans heeft een lichaamslengte van ongeveer 70-80 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 70-80 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 2800-3200 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 2600-3000 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

Deze soort ganzen hebben alleen een bad nodig, schaduw in de zomerhitte en een beschutting bij nat en koud weer.

Breeding:
Het vrouwtje Andesgans legt doorgaans zo'n 6-10 eieren het broeden duurt 30 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 30 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Andesgans is 16 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge gans van ongeveer 0 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Foto's van de Andesgans

Video's van de Andesgans