Amerikaanse zwarte eend

Amerikaanse zwarte eend

Amerikaanse zwarte eend (Anas rubripes)

De Amerikaanse zwarte eend (Anas rubripes) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Amerikaanse zwarte eend
Engelse naam:
American Black Duck
Duitse naam:
Dunkelente
Franse naam:
Canard noir
Wetenschappelijke naam:
Anas rubripes

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Volwassen mannetjes hebben een gele snavel en een donker verenkleed, waarvan het hoofd en de nek opvallen met een lichtere kleur. Vanaf de bovenste snavelbasis loopt een donkere kleurstreep over het oog naar de achterkant van het hoofd. De wangen hebben een fijne bruine stippellijn. De poten zijn oranje en de ogen zijn donker. Volwassen vrouwtjes zijn vergelijkbaar met mannen. De benen van het mannetje zijn echter iets feller oranje dan de vrouwtjes. Beide missen in tegenstelling tot de wilde eend de witte rand van de buitenspiegel.

Beide geslachten hebben bruinoranje tot koraalpoten met donkerdere vliezen. De snavel is gelig met een donkere nagel en verkleurt olijf naar de snavelbasis. De ogen zijn bruin.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Amerikaanse zwarte eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 53-61 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 53-61 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1090 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1090 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

Deze eendensoort past zich gemakkelijk aan de omgeving en het soort water aan. Het geeft echter de voorkeur aan vijvers omringd door een rijke begroeiing van lage en hoge beplanting. 

Notitie:

Het nest wordt door het vrouwtje gebouwd. Het bestaat meestal slechts uit één depressie. De nestvoering bestaat uit veren en tijdens het uitkomen worden er meer donsveren toegevoegd als de vrouw het nest bedekt met duinen wanneer het het nest verlaat.

Breeding:
Het vrouwtje Amerikaanse zwarte eend legt doorgaans zo'n 7-11 crèmewit eieren het broeden duurt 23-25 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 23-25 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Amerikaanse zwarte eend is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Amerikaanse zwarte eend

Video's van de Amerikaanse zwarte eend