Amerikaanse zwarte eend

Amerikaanse zwarte eend

Amerikaanse zwarte eend (Anas rubripes)

De Amerikaanse zwarte eend (Anas rubripes) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Amerikaanse zwarte eend
Engelse naam:
American Black Duck
Duitse naam:
Dunkelente
Franse naam:
Canard noir
Wetenschappelijke naam:
Anas rubripes

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Volwassen mannetjes hebben een gele snavel en een donker verenkleed, waarvan het hoofd en de nek opvallen met een lichtere kleur. Vanaf de bovenste snavelbasis loopt een donkere kleurstreep over het oog naar de achterkant van het hoofd. De wangen hebben een fijne bruine stippellijn. De poten zijn oranje en de ogen zijn donker. Volwassen vrouwtjes zijn vergelijkbaar met mannen. De benen van het mannetje zijn echter iets feller oranje dan de vrouwtjes. Beide missen in tegenstelling tot de wilde eend de witte rand van de buitenspiegel.

Beide geslachten hebben bruinoranje tot koraalpoten met donkerdere vliezen. De snavel is gelig met een donkere nagel en verkleurt olijf naar de snavelbasis. De ogen zijn bruin.

Lengte man:
De man (woerd) van de Amerikaanse zwarte eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 53-61 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 53-61 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 1090 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 1090 gram.
Habitat:

Deze eendensoort past zich gemakkelijk aan de omgeving en het soort water aan. Het geeft echter de voorkeur aan vijvers omringd door een rijke begroeiing van lage en hoge beplanting. 

Legsel:

Het nest wordt door het vrouwtje gebouwd. Het bestaat meestal slechts uit één depressie. De nestvoering bestaat uit veren en tijdens het uitkomen worden er meer donsveren toegevoegd als de vrouw het nest bedekt met duinen wanneer het het nest verlaat.

Kleur legsel:
crèmewit
Voltallig legsel:
7-11 eieren
Broedduur:
23-25 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 12 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Amerikaanse zwarte eend

  • Anas rubripes
  • Anas rubripes
  • Anas rubripes

Video's van de Amerikaanse zwarte eendDeel dit artikel: