IJseend met jonge kuikens gezien op Marker Wadden

IJseend met jonge kuikens gezien op Marker Wadden (Foto: Eric Menkveld-Natuurmonumenten)
Datum:
Categorie:
Nieuws
Bron:
Natuurmonumenten - Roos Kooiman, Persvoorlichter Midden (NH - Utr - Gld)

Gisteren werd een ijseend met vier kuikens gezien op Marker Wadden, de nieuwe eilandengroep in het Markermeer die wordt aangelegd door Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. Het is voor het eerst dat deze eendensoort broedt in Nederland.

Eilandwachter Josje Peters heeft de kuikens het eerst gezien. Jan van der Winden, vogelonderzoeker: “Het is echt bizar. Dat had ik nooit verwacht. Normaal broedt deze vogel minstens 800 kilometer noordelijker van ons land in Noorwegen. De ijseend was het hele voorjaar aanwezig en ook samen met een mannetje tot laat in mei. Maar we dachten aan een overzomerende vogel.” Ook in 2018 was er de hele zomer een wijfje aanwezig op de Marker Wadden. “Incidenteel overzomeren ze in Nederland dus we waren niet gealarmeerd”.

Goede omstandigheden

De ijseend is en arctische vogel die broedt langs meren op de toendra’s van Scandinavië, IJsland, Spitsbergen of Groenland. In de winter verblijven kleine aantallen in Nederland. Dat nu op Marker Wadden een broedpaar is gezien, betekent dat er lokaal goede omstandigheden zijn. IJseenden zoeken water met veel voedsel in de vorm van zoetwaterinsecten, schelpdieren, visjes en waterplanten. De jonge ijseenden zullen de eerste periode vooral insecten, zoals dansmuggen, eten en die zijn er genoeg.

Lees hier het gehele artikel van Natuurmonumenten.

Lees hier de Dutch birding Alert reacties.