Hittegolf leidt tot broedmodus bij zeldzame groep Andes flamingo's bij Slimbridge Wetlands Centre

Hittegolf leidt tot broedmodus bij zeldzame groep Andes flamingo's bij Slimbridge Wetlands Centre
Datum:
Categorie:
Nieuws
Bron:
Sierwatervogels.NL

Voor het eerst in vijftien jaar heeft een zeldzame groep Andes flamingo's bij Slimbridge Wetlands Centre in Groot-Brittannië eieren gelegd. Volgens experts bij Slimbridge hebben de flamingo's door de warmte van de afgelopen tijd de behoefte gekregen zich voort te planten.

De verzorgers waren optimistisch, maar al snel bleek dat in de negen eieren van de flamingo's geen nakomelingen zaten. Daarom hebben de verzorgers eieren van de Chileense flamingo soort bij de dieren gelegd om uit te broeden. Dat lijkt te werken.

"De dieren zitten volop in de broedmodus", zegt een verzorger van het reservaat. "Dat zij straks kleintjes kunnen grootbrengen is een enorme verrijking voor de groep flamingo's."

Kwetsbaar

De Andes flamingo's werden in de jaren zestig ondergebracht in het reservaat van Slimbridge Wetlands Centre in Gloucestershire. Ze kunnen tot op hoge leeftijd eieren leggen.

In de jaren tachtig leefden er naar schatting 50.000 tot 100.000 Andes flamingo's in het wild. Daarna namen de aantallen af, onder meer door stroperij en mijnbouw. De Andes flamingo staat op de lijst van kwetsbare dieren van de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN).

Eenn Andesflamingo met haar Chileense flamingo kuiken
Een Andes flamingo met haar Chileense flamingo kuiken