Eerste lepelaars uit het ei gekropen in Haarlem langs de A200

Eerste lepelaars uit het ei gekropen in Haarlem langs de A200
Datum:
Bron:
NH-Nieuws
Categorie:
Nieuws

Afgelopen weekend zijn de eerste lepelaars uit het ei gekropen.

Dat meldt Landschap Noord-Holland vandaag. De natuurorganisatie volgt het wel en wee van de lepelaars via twee webcams, die de ontwikkelingen in het nest van afgelopen weekend goed in beeld hebben gebracht.

Van oudsher broeden lepelaars in Nederland in het Waddengebied, maar omdat het daar wel erg druk werd, wijkt een kolonie sinds een jaar of vijftien uit naar De Liede, waar ze zich ieder voorjaar te midden van een kolonie blauwe reigers tijdelijk vestigen.

Bomen

In tegenstelling tot in het Waddengebied - waar ze hun nest bij voorkeur op de grond bouwen - broeden de lepelaars langs de A200 hun nageslacht in bomen uit. Daar voelen ze zich veilig, en is hun gebroed goed beschermd tegen eventuele roofdieren.

In februari meldde Landschap Noord-Holland dat de lepelaars zich dit jaar bijzonder vroeg hadden gemeld. Dat zou te maken hebben met de zachte winter, want al in februari bereikte de temperatuur recordwaarden.

Wandelroute en webcam

Voor liefhebbers die de vogelaars met eigen ogen willen bewonderen, zijn er speciale fiets- en wandelroutes uitgezet. Voor wie liever vanuit z'n luie stoel van de lepelaars geniet, staan de webcams van Landschap Noord-Holland aan.

Deel dit artikel: