Buddy digital egg monitor

Buddy digital egg monitor
Do you use a incubator for hatching fertilized eggs? Have you ever doubted whether the embryo or chick in the egg still lives? Then the Buddy digital egg monitor is an indispensable device.

Het schouwen van eieren met een schouwlamp is een beproefde methode om te zien of  de eieren bevrucht zijn en hoe de ontwikkeling van het embryo verloopt. Echter laten niet alle eieren hun geheimen prijs geven door deze schouwmethode. Zeker in het laatste stadium, wanneer een embryo in het ei zich volledig heeft ontwikkeld tot kuiken, onderscheid alleen een donkere vlek zich nog van de luchtkamer. Dan geeft de schouwmethode geen inzicht meer in de laatste dagen van het kuiken tot uitkomst. De Buddy digital egg monitor is juist in dit laatste stadium een ideaal en onmisbaar apparaat!

What is a digital egg monitor?

In Engeland heeft Avitronics onderdeel van Avion BioTech, een digitale hartslagmeter voor bevruchte eieren ontwikkeld. Deze hartslagmeter toont een visuele hartslagaflezing per minuut (BPM) van het embryo aan. Hiermee wordt de levensvatbaarheid van het embryo of kuiken direct zichtbaar. Aan de hand van het aantal hartslagen per minuut kan worden opgemaakt of een uitkomst van het kuiken te verwachten is. Het display van de Buddy toont een harticoon dat knippert op het juiste ritme in combinatie met de hartslaglijn en de hartslag, bestaande uit drie getallen. De hartslag van een ontwikkelend kuiken in de schaal is adembenemend wanneer je het voor de eerste keer ziet! 

The digital egg monitor in action.

Buddy digital egg monitor

Het apparaat is eenvoudig bedienbaar. Aan de linkerzijde van de bovenkant is een display zichtbaar en een aan/uit functie.

Buddy digital egg monitor

Aan de rechterzijde van de bovenkant is een klep die naar rechts geopend wordt. Hierin plaatst je het bevruchte ei in rechtopstaande positie. 

Buddy digital egg monitor

Sluit de klep zodat het ei is opgesloten in het apparaat. Zet het apparaat aan waarna een meting wordt gestart en het display de hartslag toont.  

Buddy digital egg monitor

 

Uitkomst en hartslagmeting

De meeste watervogelkuikens hebben een hartslag van ongeveer 240 – 280 slagen per minuut (BPM). De hartslag van het kuiken daalt wanneer de uitkomst uit het ei nadert. Zo rond de 48 tot 24 uur voor uitkomst uit het ei daalt de hartslag tot ongeveer 100 slagen per minuut. Spoedig daarna zal het kuiken door de schaal heen pikken. Blijkt dat het kuiken het ei wel heeft aangepikt maar de uitkomst laat op zich wachten dan kun je de hartslag wederom meten. Blijkt de hartslag verder af te nemen en onder de 80 hartslagen per minuut te komen, dan kun je overwegen het kuiken te helpen door de eierschaal af te pellen.

 

Check the Avitronics website for more information and ordering.