Witoogeend, Baers

Baers witoogeend

Witoogeend, Baers (Aythya baeri)

De Witoogeend, Baers (Aythya baeri) is een duikeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Baers witoogeend
Engelse naam:
Baer's Pochard
Duitse naam:
Baerente
Franse naam:
Fuligule de Baer
Wetenschappelijke naam:
Aythya baeri

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Aythya

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man: Het mannetje heeft een glanzende groene kop, een donkergrijze rug en bruine flanken, waarna de witte buik streperig uitstrekt en lijkt sterk op de gewone witoogeend en de kuifeend. De snavel is blauwgrijs en wordt iets lichter voor de zwarte nagel. De iris is strogeel tot wit. In de rustende jurk is het zwartbruine hoofd- en nekspel mateloos in de woerd. Het stamkleed is saai grijsbruin. De flanken zijn ook donker gekleurd en de bekkleuring neemt een donkerder blauwgrijs aan. De iris is ook in de rest jurk ongewijzigd strogeel tot wit.

Vrouw: Het vrouwtje heeft een grijsbruine kleur. Het vrouwtje verschilt van het vrouwtje van de kuifeend door de vorm van de kop en het ontbreken van de kuif. Het kan vooral worden onderscheiden op basis van de snavel of andere moeraseenden. Haar snavel is donkergrijs. De iris is donkerbruin.

Juveniel: de jonge volgels zijn vergelijkbaar met het vrouwtje. Haar donkerbruine kop en borst-verenkleed zijn flauw. De heldere buikzijden zijn nog steeds dicht afgewisseld met grijsbruine veren. De flanken zijn lichter in het onderste deel.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Witoogeend, Baers heeft een lichaamslengte van ongeveer 41-46 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 41-46 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 880 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 680 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Habitat:

De grootte van de populatie werd in 2013 door BirdLife International geschat op 150 tot 700 individuen en de populatie-aantallen nemen af. De oorzaken van deze achteruitgang zijn niet geheel duidelijk. Feit is dat het leefgebied zowel in de broedgebieden als in de overwinteringsgebieden wordt aangetast door uitdroging en omzetting in gebied voor agrarisch gebruik en menselijke bewoning. Verder bestaat er jacht op deze watervogels. Om deze redenen staat Baers witoogeend als ernstig bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

Notitie:

De eend broed bijvoorkeur langs het water met een rijke oevervegetatie en hoge graspollen.

Breeding:
Het vrouwtje Witoogeend, Baers legt doorgaans zo'n 6-10 yellow-gray eieren het broeden duurt 27 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 27 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Witoogeend, Baers is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge duikeend van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Witoogeend, Baers

Video's van de Witoogeend, Baers