Witoogeend, Australische

Australische witoogeend

Witoogeend, Australische (Aythya australis)

De Witoogeend, Australische (Aythya australis) is een duikeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische witoogeend
Engelse naam:
Hardhead duck
Duitse naam:
Australische Moorente
Franse naam:
Fuligule austral
Wetenschappelijke naam:
Aythya australis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Aythya

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Australische witoogeenden worden niet gekenmerkt door een uitgesproken bruidskleed. De geslachten kunnen echter worden onderscheiden door oogkleur. Bij de man is de iris wit, terwijl de vrouw een bruine iris heeft. Tijdens de vlucht is de Australische witoogeend aan de witte onderkant van de vleugel en de lichte buik goed te onderscheiden van andere eendenvogels.

Het mannetje heeft een fel roodachtig bruin verenkleed. Het verenkleed is bijna glanzend op het hoofd en de borst. De flanken, rug en staart zijn iets donkerder roodachtig bruin. De onderzijde van de staart is wit en de onderbuik is ook wit. De vleugelzijde is wit met een smalle bruine rand. De snavel is donkergrijs en heeft een opvallende grijsblauwe band vlak voor de nagel. Het verenkleed van het vrouwtje komt sterk overeen met dat van het mannetje, maar heeft een geheel saaiere verenkleedkleur. De snavel kleuring komt overeen met de man, maar is over het algemeen wat minder opvallend.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Witoogeend, Australische heeft een lichaamslengte van ongeveer 42-59 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 39-56 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 800-900 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 800-900 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

They make a rather deep nest bowl, covered with plant parts from the immediate environment as a base. Finally, a dark layer of down is applied before the assembly takes place around mid-April, but usually only in early May.

Breeding:
Het vrouwtje Witoogeend, Australische legt doorgaans zo'n 9-13 romig wit eieren het broeden duurt 25 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 25 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Witoogeend, Australische is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge duikeend van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Witoogeend, Australische

Video's van de Witoogeend, Australische