Slobeend, Australische

Australische slobeend

Slobeend, Australische (Anas rhynchotis)

De Slobeend, Australische (Anas rhynchotis) is een grondeleend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische slobeend
Engelse naam:
Australasian shoveler
Duitse naam:
Australische Löffelente
Franse naam:
Canard bridé
Wetenschappelijke naam:
Anas rhynchotis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Anatinae
Geslacht:
Anas

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Australische Slobeend is een middelgrote, slanke eend. In de bruiloftskleed heeft het mannetje een blauwgrijze kop. De veren van het hoofd schitteren zwak. Opvallend is een langwerpige, witte lijn die vanaf het voorste ooglid naar beneden loopt. Het is met name uitgesproken in de ondersoort van Nieuw-Zeeland. De vorm is variabel, soms bijna halvemaanvormig. In de nominatievorm wordt er zo nu en dan naar verwezen. De top en keel zijn zwartgrijs. De onderbuik is grijs. De veren van de borst hebben verschillende breedtes, lichte naden, zodat de borst schilferig lijkt. Dit is vooral merkbaar in de ondersoort van Nieuw-Zeeland, waar in sommige jaren de naden wijd wit zijn. Dezelfde individuen hebben in sommige jaren, maar ook smal heldere crèmekleurige borstveren met franjes.

Man:
De zijkanten van het lichaam van de man zijn helder roodbruin tot kastanjebruin. Op de flanken is een opvallende witte vlek. Het rugkleed is donker zwartbruin. De onderbuik is een beetje lichter gekleurd bruin. Tijdens de vlucht valt de felgroene buitenspiegel op , die wordt begrensd door een brede witte band. De grote, dikke snavel is zwartgrijs, de ogen zijn geelachtig. Poten en voeten zijn oranje. In het winterkleed lijkt het mannetje van de genomineerde vorm op het vrouwtje. Het mannetje is echter over het algemeen lichtjes roodbruin van kleur. Zelfs in de rustende jurk zijn de ogen gelig. Bij de Nieuw-Zeelandse ondersoort zijn de rugveren in de serene jas van het mannetje zwartgroen met smalle zoom. De vrouwtjes van deze ondersoort hebben veren met brede donkerbruine randen aan de achterkant.

Vrouw:
Het vrouwtje heeft een bruin gevlekt verenkleed. Haar ogen zijn bruin en benen en voeten zijn bruinachtig oranje. Ook haar buitenspiegel valt op tijdens de vlucht. Zij is echter algemeen bruinachtig.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Slobeend, Australische heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-53 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 46-53 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 665 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 665 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:
  • S. rhynchotis rhynchotis - Australische slobeend, deze ondersoort leeft in Australië en Tasmanië.
  • S. rhynchotis variegata - New Zeelandse slobeend, deze ondersoort leeft in New Zealand.
Notitie:

Grondeleenden zijn over het algemeen winterhard, gemakkelijk te onderhouden en gemakkelijk te kweken. Sommige kleinere soorten kunnen in de winter beschutting nodig hebben. Ze moeten worden voorzien van afdekking (inclusief marginale vijverbedekking), loafgebieden en water. Er wordt een perk voorgesteld die voor 50% uit water bestaat. Het water kan ondiep zijn (d.w.z. niet meer dan twee voet diep is vereist), en modderige plaatsen om in te ploeteren worden ook op prijs gesteld. Deze eenden zijn over het algemeen goed in gemengde collecties te houden, hoewel de kleinere en stillere soorten gepest kunnen worden. Territoriale geschillen tussen eenden van dezelfde soort kunnen worden vermeden door slechts één paar van elke soort in een perk te houden, tenzij het gebied erg groot is. Voor een enkel paar eenden moet een hok van 50 tot 100 vierkante meter worden voorzien, afhankelijk van de grootte van de eend.

De meeste soorten grondeleenden zijn grondbroeders, zowel dichte vegetatie als nestkasten op grondniveau zijn essentieel voor de broedperiode. Handopfok heeft over het algemeen de voorkeur, omdat deze eenden over het algemeen een matig ouderschap kennen in gevangenschap, met name in verblijven die worden gedeeld met andere watervogels. Deze eenden zijn vatbaar voor hybridisatie, vooral met nauw verwante soorten, die van elkaar gescheiden moeten worden gehouden.

Australische slobeenden hebben voldoende oppervlakte (minimaal 60 vierkante meter, meer de voorkeur) nodig met redelijk ondiep modderig water en vegetatie (zoals grassen en zegge) rondom de vijver. Ze nestelen afzonderlijk. Volgens de huidige kennis brengen ze slechts één koppel per jaar groot. Het nest is vaak goed verstopt in de begroeiing op enige afstand van het water. De nestplaats wordt gezamenlijk gekozen. Slobeenden kunnen worden gevoed als andere watervogels, met drijvende onderhoudskorrels met een eiwitgehalte (20-22%) wordt voorgesteld.

De jonge kuikens zijn niet bijzonder gemakkelijk op te kweken. In de eerste paar weken is een drijvende starter- of microkorrel (20% eiwit) essentieel.  Mix de starter- of microkorrel met water in een schaaltje en plaats deze bij de kuikens. Het toevoegen van klein levend voer (Buffalowormen) kan nuttig zijn.

Breeding:
Het vrouwtje Slobeend, Australische legt doorgaans zo'n 9-11 licht blauwgroene eieren het broeden duurt 24-25 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 24-25 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Slobeend, Australische is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge grondeleend van ongeveer 10-12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Slobeend, Australische

Video's van de Slobeend, Australische