Kuifeend, Amerikaanse

Amerikaanse kuifeend

Kuifeend, Amerikaanse (Aythya collaris)

De Kuifeend, Amerikaanse (Aythya collaris) is een duikeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Amerikaanse kuifeend
Engelse naam:
Ring-necked duck
Duitse naam:
Ringschnabelente
Franse naam:
Fuligule à collier
Wetenschappelijke naam:
Aythya collaris

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Aythyinae
Geslacht:
Aythya

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het mannetje heeft een donkere kop die violet straalt. De borst, de staart en de elytra zijn zwart, de buik wit. De snavel is grijs met wit verband en witte lijn rond de snavelbasis, de ogen zijn geel.

Het vrouwtje is grijsbruin. De snavel is fel ingelijst.

Gedrag:

De Amerikaanse kuifeend ligt relatief hoog op het water voor een duiker, kan zo direct uit het water opstijgen zonder enige afvloeiing, duikt vaak onder en zoekt soms alleen voedsel met het hoofd onder water. De jongen houden ze verborgen in de oevervegetatie en leiden ze, anders dan de meeste duikers, niet rechtstreeks naar het midden van de vijver. Dit gedrag is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ze, in tegenstelling tot de meeste duikers, de voorkeur geven aan ondiep water als hun habitat.

 

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Kuifeend, Amerikaanse heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-46 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 37-46 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 820-910 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 820-910 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

De nesten worden direct aan het water gebouwd en bevinden zich vaak in de natte ondiepe zone van een vijver of nabij de vijverrand. Een tweede legsel is mogelijk maar zal overwegend minder eieren tellen dan het eerste legsel. 

Breeding:
Het vrouwtje Kuifeend, Amerikaanse legt doorgaans zo'n 7-9 olijfgroen eieren het broeden duurt 26-29 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 26-29 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Kuifeend, Amerikaanse is 9 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge duikeend van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular
Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Kuifeend, Amerikaanse

Video's van de Kuifeend, Amerikaanse