Indische pygmeegans

Indische pygmeegans (Coromandel)

Indische pygmeegans (Nettapus coromandelianus)

De Indische pygmeegans (Nettapus coromandelianus) is een gans uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Indische pygmeegans (Coromandel)
Engelse naam:
Cotton pygmy goose
Duitse naam:
Coromandel-Zwergente
Franse naam:
L'Anserelle de Coromandel
Wetenschappelijke naam:
Nettapus coromandelianus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Nettapus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het mannetje is in de broedtijd groen gekleurd van boven, met een smalle donkere band over de borst, een geheel wit gezicht, een rood oog en een donkere kruin, zwarte snavel en grijze poten. Het volwassen vrouwtje heeft een donkere oogstreep, een wat grotere donkere vlek op de kruin, een vuilgele snavel en is van boven bruin en ook van onder, maar lichter. In de winter lijkt het mannetje op het vrouwtje, maar houdt meer wit op de kop

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Indische pygmeegans heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-37 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-37 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 403 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 380 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:
  • Nettapus coromandelianus Albipennis
Habitat:

Pygmeegansjes kunnen in een gemengde collectie gehouden worden. Door hun kleine gestalte zijn ze echter kwetsbaar. Daarbij zijn ze erg territoriaal naar andere soortgenoten. Het geniet daarom de voorkeur Pygmeegansjes in een aparte voli√®re te houden.Maart-NovemberEen volière van 4m2 oppervlak is voldoende om een koppel Pygmeegansjes in te houden. De waterpartij beslaat gemiddeld 90% van het oppervlak met een diepte van ongeveer 50cm diep. Breng een boomstam of stevige takken hangend over de vijver aan zodat de gansjes op de taken kunnen zitten. Installeer een eilandje in de vijver. Deze biedt de gansjes de mogelijkheid om even uit het water te gaan.November-MaartWinterverblijf dient vorstvrij te zijn. Ieder koppel dient apart in een winterverblijf van ongeveer 3m2 te verblijven. Net als het buitenverblijf beslaat de waterpartij een groot deel van het winterverblijf.

Legsel:

Het soort is pas na twee jaar geslachtsrijp. Vanaf dat moment is jaarlijks twee tot drie legsels mogelijk.Het is aan te bevelen verschillende soorten nestkasten op diverse hoogten te plaatsen. Elk type nestkast wordt aanvaard echter is een opmerkelijke voorkeur voor holle boomstammen aanwezig waarin ze direct in het broedgedeelte terecht komen. De klassieke nestkasten met een portiek die bij vele holenbroeders in trek zijn, blijken ze niet te gebruiken als een nestkast met een directe ingang beschikbaar is.Plaats de nestkast met voldoende ruimte aan de voorzijde met ingang. De vrouwtjes worden zeer zwaar en daardoor minder behendig tijdens de vluchten het neerstrijken voor de ingang van de nestkast. Als basis nestmateriaal is houtzaagsel voldoende om het nest te vullen. Bovenop een kleine hoeveelheid fijn gerstestro of ander fijn stro. Enkele dagen voor de eerste leg wordt door het vrouwtje een perfect nestholte geconstrueerd.Het legsel kan gemakkelijk kunstmatig bebroed worden. De kuikens zijn gemakkelijker handmatig op te kweken dan die van de Afrikaanse Pygmeegans. Als de kuikens na het uitkomen voldoende zijn uitgerust kunnen ze naar een polyester opkweekbak worden gebracht waarin ze kunnen zwemmen.

Breeding:
Het vrouwtje Indische pygmeegans legt doorgaans zo'n 8-12 dofwit eieren het broeden duurt 23 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Indische pygmeegans is 7 mm.
The leg band can only be applied on a young gans van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:

Lundi Micro Regular

Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Foto's van de Indische pygmeegans

Video's van de Indische pygmeegansDeel dit artikel: