Eider, bril

Brileider

Eider, bril (Somateria fischeri)

De Eider, bril (Somateria fischeri) is een eidereend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Brileider
Engelse naam:
Spectacled eider
Duitse naam:
Plüschkopfente
Franse naam:
Eider à lunettes
Wetenschappelijke naam:
Somateria fischeri

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Somateria

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Woerd:
De man is onmiskenbaar met zijn zwarte lijf, witte rug, en geel-groene kop met de grote ronde witte vlek rondom de ogen, waar hij zijn naam aan te danken heeft. De roep van de woerd is een zwak gekreun en het vrouwtje is een harde kwaak.

Vrouw:
De vrouw is rijkelijk bruin van kleur, maar kan nog steeds gemakkelijk worden onderscheiden van alle eenden, behalve andere soorten eidereenden qua grootte en structuur. De licht bruin getinte bril is zichtbaar met een redelijk zicht en clinch-identificatie.

Juvenile:
Juvenile vogels en volwassen mannen in eclipskleed Het eclipskleed, of kortweg eclips, is te beschouwen als een kort gedragen winterkleed. Gedurende de rest van het jaar, inclusief de hele winter, dragen ze het zomerkleed. Het eclipskleed is het onopvallende verenkleed van ganzen en eenden als ze in de rui zijn na het broedseizoen. Door de gelijktijdige rui van de slagpennen kunnen ze dan korte tijd niet vliegen. Een camouflerend verenkleed is dan zeer welkom. In deze periode lijken de mannetjeseenden, die de rest van het jaar erg opvallen, op de vrouwtjes. , lijken op het vrouwtje.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Eider, bril heeft een lichaamslengte van ongeveer 52-57 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 52-57 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1500-1850 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1400-1800 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Zee-eenden zijn over het algemeen winterhard en sociaal. Ze worden bij voorkeur gehouden op een grote vijver met schoon, koud, diep water, waarvan ten minste een deel (bij voorkeur de helft van het gebied) meer dan 60 cm en bij voorkeur meer dan 1 m diep moet zijn. Net als bij andere duikeenden, zijn de meeste soorten relatief lomp op het land en moeten vijvers ondiepe glooiende oevers hebben. Enige bedekking langs de vijverranden wordt over het algemeen op prijs gesteld. De nestplaatsen die de voorkeur hebben, variëren sterk binnen deze groep, van nesting op de volle grond tot dikke vegetatie en boomgaten.

Deze eenden hebben over het algemeen een meer eiwitrijk dieet nodig dan de meeste soorten watervogels en eiwitrijke gepelleteerde diëten die speciaal zijn ontworpen voor zee-eenden zijn nu beschikbaar, hoewel voedingssuppletie met vis nog steeds belangrijk kan zijn, met name voor het fokken. Een volledig voeder voor zee-eenden bestaat uit, drijvend onderhoudskorrel met een hoog eiwitgehalte (35-45%), vis en zeevruchten.

Het verstrekken van zout water kan de incidentie van schimmels en andere infecties verminderen.

Jonge eendenkuikens hebben eiwitrijke opfokkorrel en levend voer nodig en vanaf jonge leeftijd toegang tot diep water om te zwemmen.

Eiders hebben schoon, diep, koud en ijsvrij water nodig dat ook in de winter beschikbaar is. Eiders kunnen het beste in een groep worden gehouden in plaats van als afzonderlijke paren. Ze zijn vatbaar voor hittestress en schimmels zoals aspergillose, dat op de bronchiën gaat zit. 

Breeding:
Het vrouwtje Eider, bril legt doorgaans zo'n 5-9 olijfgroen eieren het broeden duurt 24-25 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 24-25 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Eider, bril is 12 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge eidereend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45
Lundi Micro 45

Het beste, drijvende speciale fokvoeder van Lundi. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 42% is de perfecte basis voor het succesvol fokken van eenden en limikoles. De eenden groeien goed en hebben na een korte tijd hun perfecte jeugdige verenkleed. Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met een eiwitgehalte van 42% overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Foto's van de Eider, bril

Video's van de Eider, bril