Coromandel pygmeegans

Coromandel pygmeegans

Coromandel pygmeegans (Nettapus coromandelianus)

De Coromandel pygmeegans (Nettapus coromandelianus) is een gans uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Coromandel pygmeegans
Engelse naam:
Cotton pygmy goose
Duitse naam:
Coromandel-Zwergente
Franse naam:
Anserelle de Coromandel
Wetenschappelijke naam:
Nettapus coromandelianus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Nettapus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Het mannetje van de Coromandel pygmeegans heeft een groen jaskleed en een smalle zwarte borstband. Het enigszins hoekige uitziende hoofd is zwart aan de bovenkant. Het gezicht is wit. Het onderste staartplafond is zwart. De korte snavel is donkergrijs. De poten en voeten zijn olijfgrijs. De ogen zijn rood. 

De vrouwtjes hebben een opvallende teugels. De zwarte kopplaat is uitgebreider bij het vrouwtje. Over het algemeen is het gezicht een beetje grijs of romig. De ogen zijn niet zo roodachtig en de onderkant van het lichaam is saai lichtgrijs. De vleugels van de vrouwtjes zijn monochroom bruin. Jonge vogels zijn hetzelfde als vrouwtjes in hun verenkleed. In tegenstelling tot het vrouwtje zijn het hoofd en de nek echter dichter opeengestreept met bruine veren.

De kuikens zijn aan de bovenkant grijsbruin en hebben grote, witte vlekken op de schouders, vleugels en lichaamszijden. De kop is zwart. Het gezicht is helder, ze hebben een lange, donkere ogen.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Coromandel pygmeegans heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-37 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-37 centimeter.
Gewicht man:
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Het mannetje weegt ongeveer 410 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 380 gram.
Ondersoorten:

Twee ondersoorten worden herkend:

  • Nettapus coromandelianus coromandelianus komt voor in Pakistan, India, Bangladesh, southeast Asia and New Guinea.
  • Nettapus coromandelianus albipennis komt voor in Australia.
Habitat:

De Coromandel pygmeegans is een tropische eendensoort die uitsluitend op zoet water leeft. Hij geeft de voorkeur aan water onderwatervegetatie. 

De Coromandel pygmeegans wordt zelden in dierentuinen gehouden. De eerste invoer van de Aziatische ondersoort vond al in de jaren dertig van de vorige eeuwplaats. Het werd in de jaren vijftig terug naar Europa geïmporteerd. De Indiase ondersoorten werden tot in de jaren tachtig maar zeer beperkt naar West-Europa en Noord-Amerika gebracht. De Australische ondersoort is nagenoeg nooit in dierentuinen getoond. Het vogelpark Walsrode en een Franse dierentuin dat deze soort in een tropische hal hield, hebben deze vogels voor een lange tijd in hun collectie gehad. 

Coromandel pygmeegansen zijn zeer vorstgevoelig en dienen daarom in de koude periode in een verwarmd verblijf te overwinteren. 

Breeding:
Het vrouwtje Coromandel pygmeegans legt doorgaans zo'n 6-9 eieren het broeden duurt 23 dagen.

Ringdagen:
Recommended leg band size for the Coromandel pygmeegans is 6.5 - 7 mm.
The leg band can only be applied on a young gans van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:

Lundi Micro Regular

Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Wetgeving:
Nettapus coromandelianus coromandelianus Nettapus coromandelianus albipennis

Foto's van de Coromandel pygmeegans

Video's van de Coromandel pygmeegansDeel dit artikel: