Braziliaanse zaagbek

Braziliaanse zaagbek

Braziliaanse zaagbek (Mergus octosetaceus)

De Braziliaanse zaagbek (Mergus octosetaceus) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Braziliaanse zaagbek
Engelse naam:
Brazilian Merganser
Duitse naam:
Dunkelsäger
Franse naam:
Harle huppard
Wetenschappelijke naam:
Mergus octosetaceus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Mergus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De Braziliaanse zaagbek is algemeen iets kleiner dan de Europese middelste zaagbek. In zijn verspreidingsgebied kan de Braziliaanse zaagbek alleen worden verward met de aalscholver (Phalacrocorax olivaceous), omdat beide een vergelijkbaar donker verenkleed hebben en overeenkomen met de grootte van het lichaam. De Braziliaanse zaagbek heeft echter de karakteristieke zaagbek snavel. Hij vliegt erg snel en heeft meestal een lage hoogte. De twee geslachten zijn grotendeels identiek. De vrouwtjes zijn slechts iets kleiner en daarmee is de borst minder uitgesproken.

Braziliaanse zaagbekken hebben geen eclipskleed. Hoofd, nek en bovenlichaam hebben een donkerbruin verenkleed dat enigszins smaragdgroenig glinstert. De individuele veren van de vrouw hangen naar de schouders. De borst en het onderlichaam zijn lichtbruin en hebben een zeer fijne grijze tekening. De snavel is zwart, de poten zijn rood en de iris is bruin. 

Bij jonge dieren is de borst grijs en mist de donsdop. De wangen en nek zijn witachtig. Ze hebben ook een witte oogring. De bovenste snavel is donker met een lichtkleurige punt, terwijl de onderste snavel rood/bruinachtig is. 

Kuikens zijn zwart aan de bovenzijde van het lichaam en hebben witte vlekken op de flanken, op de romp en op de veren. Het gezicht toont de zwart-wit tekening die typisch is voor zaagbek. Het ontbreekt echter aan de typische roodbruine kleurovergangen voor zaagbek kuikens. De snavel is zwart. Voeten en benen zijn donkergrijs, de banen zwart. De iris is grijs.

Gedrag:

Het foerageren vindt voornamelijk 's morgens en' s avonds plaats. Het grootste deel van zijn resterende tijd zit de Braziliaanse zaagbek in de schaduw van rotsen, stammen of takken. Vanwege het donkere verenpak is de Braziliaanse zaagbek moeilijk te herkennen aan het stromende water

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Braziliaanse zaagbek heeft een lichaamslengte van ongeveer 49-54 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 49-54 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 600-700 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 600-700 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Legsel:

Het broedseizoen begint in juli en vanaf het einde van juli tot augustus kunnen kuikens worden waargenomen. Het enige nest tot nu toe was in een boomgrot 25 meter boven de grond. Het nestmateriaal bestond alleen uit fijn, rottend hout. Terwijl het vrouwtje aan het broeden was, bleef het mannetje dicht bij het water. Gedurende de broedperiode onderbrak het vrouwtje slechts eenmaal per dag het broeden en verliet vervolgens het nest gedurende één tot anderhalf uur.

Breeding:
Het vrouwtje Braziliaanse zaagbek legt doorgaans zo'n 4-6 licht roomkleurig eieren het broeden duurt dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Braziliaanse zaagbek is mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Wetgeving:
CITES bijlage A
Toepassing:

Deze soorten dienen altijd vergezeld te gaan van een CITES-document. Hierop staat o.a. de geboortedatum, de soortnaam, het geslacht en andere informatie zoals het ringnummer en de diameter van de ring die relevant zijn om het dier te identificeren. Dit internationale paspoort moet altijd bij het dier blijven, waar het ook heengaat.Houders van CITES A soorten dienen een register(boekhouding) bij te houden waarin men o.a. noteert het nummer van het CITES-document, soortnaam, de datum van aankoop en eventuele latere verkoop, verkregen jonge dieren en de datum van overlijden. Een voorbeeld van dit register is te downloaden via www.cites.org.Bij het verkrijgen van nakweek uit CITES A vogels dienen deze geringd te worden met een erkende, geregistreerde ring met een vaststaande diameter. Zolang de nakweek vogels in uw bezit blijven, op het adres dat gelijk is aan dat waar de oudervogels zich bevinden, is een CITES-document voor hen nog niet noodzakelijk.Zodra u de nakweek wilt overdoen aan een andere eigenaar dient u voor de vogels een CITES document aan te vragen. Dit gaat op basis van de CITES documenten van de beide oudervogels. Als de CITES-documenten in uw bezit zijn mag de nakweek uw adres verlaten, NIET eerder! In uw registratie noteert u dan waar de betrokken dieren heengaan.

Foto's van de Braziliaanse zaagbek

Video's van de Braziliaanse zaagbek



Deel dit artikel: