Barrow brilduiker

Barrow brilduiker

Barrow brilduiker (Bucephala islandica)

De Barrow brilduiker (Bucephala islandica) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Barrow brilduiker
Engelse naam:
Barrow's goldeneye 
Duitse naam:
Spatelente
Franse naam:
Garrot d'Islande
Wetenschappelijke naam:
Bucephala islandica

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Bucephala

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Over het algemeen lijkt deze soort erg op de Brilduiker; Vrouwtjes, juvenielen en ongekleurde mannetjes van beide soorten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Mannetjes in bruidskleding hebben een violet-paars glinsterende kop (groenoog eendje). Het hoofd heeft een ovale vorm. De snavel ziet er driehoekig uit en is kort. De witte vlek tussen snavel en ogen, die kenmerkend is voor mannen is vergeleken met de Europese Brilduiker man groter en eindigt boven het oog.

De vrouw heeft een bruine kop en een grijs verenkleed. In de bruidskleding, is de bek zwart, buiten het broedseizoen is het in de winter oranje.

Lengte man:
De man (woerd) van de Barrow brilduiker heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-48 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-48 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 1240-1310 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 1220-1280 gram.
Kleur legsel:
blauwgroen
Voltallig legsel:
10-14 eieren
Broedduur:
30 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 11 millimeter groot.
Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Barrow brilduiker

  • Bucephala islandica
  • Bucephala islandica

Video's van de Barrow brilduikerDeel dit artikel: