Barrow brilduiker

Barrow brilduiker

Barrow brilduiker (Bucephala islandica)

De Barrow brilduiker (Bucephala islandica) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Barrow brilduiker
Engelse naam:
Barrow's goldeneye 
Duitse naam:
Spatelente
Franse naam:
Garrot d'Islande
Wetenschappelijke naam:
Bucephala islandica

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Bucephala

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Over het algemeen lijkt deze soort erg op de Brilduiker; Vrouwtjes, juvenielen en ongekleurde mannetjes van beide soorten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Mannetjes in bruidskleding hebben een violet-paars glinsterende kop (groenoog eendje). Het hoofd heeft een ovale vorm. De snavel ziet er driehoekig uit en is kort. De witte vlek tussen snavel en ogen, die kenmerkend is voor mannen is vergeleken met de Europese Brilduiker man groter en eindigt boven het oog.

De vrouw heeft een bruine kop en een grijs verenkleed. In de bruidskleding, is de bek zwart, buiten het broedseizoen is het in de winter oranje.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Barrow brilduiker heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-48 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-48 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1240-1310 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1220-1280 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Barrow brilduiker legt doorgaans zo'n 10-14 blauwgroen eieren het broeden duurt 30 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Barrow brilduiker is 11 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Barrow brilduiker

Video's van de Barrow brilduikerDeel dit artikel: