Barrow brilduiker (IJslandse)

Barrow brilduiker

Barrow brilduiker (IJslandse) (Bucephala islandica)

De Barrow brilduiker (IJslandse) (Bucephala islandica) is een brilduiker uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Barrow brilduiker
Engelse naam:
Barrow's goldeneye 
Duitse naam:
Spatelente
Franse naam:
Garrot d'Islande
Wetenschappelijke naam:
Bucephala islandica

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Merginae
Geslacht:
Bucephala

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Over het algemeen lijkt deze soort erg op de Brilduiker; Vrouwtjes, juvenielen en ongekleurde mannetjes van beide soorten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Mannetjes in bruidskleding hebben een violet-paars glinsterende kop (groenoog eendje). Het hoofd heeft een ovale vorm. De snavel ziet er driehoekig uit en is kort. De witte vlek tussen snavel en ogen, die kenmerkend is voor mannen is vergeleken met de Europese Brilduiker man groter en eindigt boven het oog.

De vrouw heeft een bruine kop en een grijs verenkleed. In de bruidskleding, is de bek zwart, buiten het broedseizoen is het in de winter oranje.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Barrow brilduiker (IJslandse) heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-48 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 40-48 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1240-1310 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1220-1280 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Breeding:
Het vrouwtje Barrow brilduiker (IJslandse) legt doorgaans zo'n 6-12 blauwgroen eieren het broeden duurt 29-31 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 29-31 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Barrow brilduiker (IJslandse) is 11 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge brilduiker van ongeveer 12 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit
Lundi Exquisit

Geëxtrudeerde drijvend speciaalvoeder voor zeevogels met de hoogste voedingsbehoeften. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special
Lundi Ibis See-Ente special

Geëxtrudeerde drijvende korrels, speciaal voor vogels waarvan de specifieke voedingsbehoeften voornamelijk gericht is op vis zoals de Ibissen, lepelaars, ooievaars, enz. Dit voeder bevat oa. echt zeezout en Spirulina-algen voor een gezonde en onontbeerlijke voeding zoals in de natuur.

Wetgeving:
Europese soort
Toepassing:

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden. Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet); het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

Foto's van de Barrow brilduiker (IJslandse)

Video's van de Barrow brilduiker (IJslandse)