Australische stekelstaarteend

Australische stekelstaarteend

Australische stekelstaarteend (Oxyura australis)

De Australische stekelstaarteend (Oxyura australis) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische stekelstaarteend
Engelse naam:
Blue-billed duck
Duitse naam:
Australische Ruderente
Franse naam:
Érismature australe
Wetenschappelijke naam:
Oxyura australis

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Oxyura

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Een klein gedrongen duikeend met een ronde zwart gekleurde kop en korte hals, kobaltblauwe brede snavel en zwarte ogen. De borst, rug en flanken zijn donker roodbruin van kleur. De staart is kort en zwart van kleur. Het vrouwtje heeft een bruine kop met donkere spikkels en lichtere zones in het gezicht, op de kin en keel. Haar snavel is grijsbruin. Haar zwartbruine lichaamsveren hebben een lichtbruine zoom, waardoor haar verenkleed er gestreept uitziet.

Lengte man:
De man (woerd) van de Australische stekelstaarteend heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-44 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-44 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 850 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 810 gram.
Legsel:

Bij voldoende water en na een stevig regenseizoen kan het vrouwtje overgaan tot paren. In gevangenschap kan een mannetje met twee tot drie vrouwtjes samen op een vijver geplaatst worden. Het vrouwtje kiest de nestplaats en bouwt het nest. De nestkom wordt gemaakt van waterplanten en afgestorven bladeren. Bovenop wordt een donslaag gelegd. Zodra het vrouwtje begint te leggen of te broeden, is de woerd niet langer geïnteresseerd.

Kleur legsel:
crème-wit tot bleekgroen
Voltallig legsel:
5-6 eieren
Broedduur:
24-28 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 9 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Australische stekelstaarteend

Video's van de Australische stekelstaarteendDeel dit artikel: