Australische casarca

Australische casarca

Australische casarca (Tadorna tadornoides)

De Australische casarca (Tadorna tadornoides) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Australische casarca
Engelse naam:
Australian Shelduck, tevens bekend als de Chestnut-breasted Shelduck
Duitse naam:
Halsbandkasarka
Franse naam:
Tadorne d`Australie
Wetenschappelijke naam:
Tadorna tadornoides

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Tadorninae
Geslacht:
Tadorna

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De mannetjes zijn meestal donker, met een kastanjebruine borst. Ze hebben witte halsbanden en donkergroene hoofden. De vrouwtjes zijn vergelijkbaar, maar ze hebben wit rond de ogen en zijn kleiner. Zowel mannen als vrouwen vertonen tijdens de vlucht een witte vleugel.

Gedrag:

 

Buiten de broedperiode kunnen Australische casarca's goed overweg met soortgenoten. Echter zijn de Australische casarca's uitzonderlijk verdedigend en territoriumgericht naar soortgenoten tijdens de broedperiode.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Australische casarca heeft een lichaamslengte van ongeveer 59-72 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 56-68 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 1300-1600 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 1300-1600 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Notitie:

Ze gebruiken meestal boomholten, maar plaatsen hun nest evenzo in holtes in rotswanden en grondwerken. Geschikte broedplaatsen worden herhaaldelijk gebruikt. De keuze van de nestlocatie wordt gemaakt door beide geslachten. Alleen het vrouwtje broedt, maar de man houdt tijdens het broedseizoen wel de wacht. Tijdens de broedperiode zijn de Australische casarca's uitzonderlijk verdedigend en territoriumgericht.

Breeding:
Het vrouwtje Australische casarca legt doorgaans zo'n 8-14 eieren het broeden duurt 30-33 dagen.

Ringdagen:
Geadviseerde ringmaat voor de Australische casarca is 14 mm.
The leg band can only be applied on a young eend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular
Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Australische casarca

Video's van de Australische casarcaDeel dit artikel: