Argentijnse stekelstaarteend

Argentijnse stekelstaarteend

Argentijnse stekelstaarteend (Oxyura vittata)

De Argentijnse stekelstaarteend (Oxyura vittata) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Argentijnse stekelstaarteend
Engelse naam:
Lake duck
Duitse naam:
Argentinische Ruderente
Franse naam:
Érismature ornée
Wetenschappelijke naam:
Oxyura vittata

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Oxyura

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

Tijdens de broedkleed heeft het mannetje een volledig zwart gekleurde kop. Het lichaam is roodachtig-kastanjebruin, de staartveren, de staart en het gebied tussen de schouders zijn roetbruin tot zwartachtig gekleurd. De ventrale zijde is gevlekt vuil-wit, met de kastanjebruine kleur soms soms duidelijk in de buikkleuring. De snavel is helderblauw, de iris van het oog is roodachtig bruin. Poten en voeten zijn blauwgrijs.

Het eclipskleed is roetbruin tot zwartachtig met geelbruine tot roodachtige golvende lijnen. Onder het oog, van de basis van de donkergrijze snavel tot de nek van de nek, bevindt zich een geelbruine tot witachtige band met daaronder een licht gespikkelde donkere band. De nek is witachtig, vaak met een donkere gespikkelde of gevlekte nek. De buik is zilverwit met bruine vlekken, benen en voeten zijn donkergrijs.

Lengte man:
De man (woerd) van de Argentijnse stekelstaarteend heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-40 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 35-40 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 640 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 640 gram.
Kleur legsel:
Krijtwit
Voltallig legsel:
3-8 eieren
Broedduur:
23-24 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge eend wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 9 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Lundi Regular

Geëxtrudeerde drijvend onderhoudsvoeder voor sierwatervogels zoals grondeleenden, stekelstaarteenden, ganzen, zwanen. De geëxtrudeerde voederkorrels zorgt voor een constante samenstelling van de voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en dus een evenwichtige voedingsopname. Door gebruik van uitsluitend de meest hoogwaardige en uitgebalanceerde ingrediënten neemt de gezondheid en veerkrachtig toe, legt het de basis voor een sterk en waterafstotend verenkleed wat ten goede komt aan de levensverwachting. Lundi - Regular drijvende korrel is gegarandeerd zonder conserveringsmiddelen en beendermeel geproduceerd.

Foto's van de Argentijnse stekelstaarteend

  • Oxyura vittata
  • Oxyura vittata

Video's van de Argentijnse stekelstaarteendDeel dit artikel: