Afrikaanse pygmeegans

Afrikaanse pygmeegans

Afrikaanse pygmeegans (Nettapus auritus)

De Afrikaanse pygmeegans (Nettapus auritus) is een dwergeend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Afrikaanse pygmeegans
Engelse naam:
African Pygmy Goose
Duitse naam:
Afrikanische zwergente
Franse naam:
Anserelle naine
Wetenschappelijke naam:
Nettapus auritus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Nettapus

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

De mannetjes van de Afrikaanse pygmeegans hebben een wit gezicht met een opvallend, zwart ooglapje. De snavel is kort en de snavel basis zeer hoog en gaat plat in het voorhoofd. De zwarte kuif lijn loopt tot aan de nek. Aan de achterkant van het hoofd en de nek sites is elk een grote, poederachtige groene vlekken, de zwarte randen. De voorkant van de hals is wit. Rond de hals loopt een smalle witte band, die niet volledig gesloten is aan de hals. De lagere hals is als de borst kastanje bleke, de flanken zijn licht kastanjebruin. De achterkant is zwart en groenige shimmer. Een vleugel spiegel ontbreekt. De buik is wit. De snavel is geel met een zwarte nagel. De voeten en de korte poten zijn donkergrijs tot zwart. De iris is bruinachtig rood. Het verschil tussen beide geslachten is eenvoudig te zien aan de kleur. Het vrouwtje, dat over het algemeen minder helder is van kleur, mist de groene halsvlek.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Afrikaanse pygmeegans heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-33 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-33 centimeter.
Gewicht man:
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Het mannetje weegt ongeveer 285 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 250 gram.
Legsel:

Het nest wordt veelal in een boomholte gebouwd met allerhande grassen, maar hierin zijn verschillende variaties. Er worden ongeveer 6-8 eieren gelegd, die door het vrouwtje worden bebroed.

Breeding:
Het vrouwtje Afrikaanse pygmeegans legt doorgaans zo'n 6-8 Crèmewit eieren het broeden duurt 24 dagen.

Ringdagen:
Recommended leg band size for the Afrikaanse pygmeegans is 6 mm.
The leg band can only be applied on a young dwergeend van ongeveer 0 dagen oud.

Het maakt niet uit welke poot van de jonge vogel wordt voorzien van een gesloten ring, maar het is goed om hier consistent in te zijn.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Voedsel:

Lundi Micro Regular

Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Lundi Micro 35

Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Foto's van de Afrikaanse pygmeegans

Video's van de Afrikaanse pygmeegansDeel dit artikel: