Afrikaanse pygmeegans

Afrikaanse pygmeegans

Afrikaanse pygmeegans (Nettapus auritus)

De Afrikaanse pygmeegans (Nettapus auritus) is een gans uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Afrikaanse pygmeegans
Engelse naam:
African Pygmy Goose
Duitse naam:
Afrikanische zwergente
Franse naam:
Anserelle naine
Wetenschappelijke naam:
Nettapus auritus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Oxyurinae
Geslacht:
Nettapus

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:

De mannetjes van de Afrikaanse pygmeegans hebben een wit gezicht met een opvallend, zwart ooglapje. De snavel is kort en de snavel basis zeer hoog en gaat plat in het voorhoofd. De zwarte kuif lijn loopt tot aan de nek. Aan de achterkant van het hoofd en de nek sites is elk een grote, poederachtige groene vlekken, de zwarte randen. De voorkant van de hals is wit. Rond de hals loopt een smalle witte band, die niet volledig gesloten is aan de hals. De lagere hals is als de borst kastanje bleke, de flanken zijn licht kastanjebruin. De achterkant is zwart en groenige shimmer. Een vleugel spiegel ontbreekt. De buik is wit. De snavel is geel met een zwarte nagel. De voeten en de korte poten zijn donkergrijs tot zwart. De iris is bruinachtig rood. Het verschil tussen beide geslachten is eenvoudig te zien aan de kleur. Het vrouwtje, dat over het algemeen minder helder is van kleur, mist de groene halsvlek.

Lengte man:
De man (woerd) van de Afrikaanse pygmeegans heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-33 centimeter. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 30-33 centimeter.
Gewicht man:
De man (woerd) heeft een gewicht van 285 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 250 gram.
Legsel:

Het nest wordt veelal in een boomholte gebouwd met allerhande grassen, maar hierin zijn verschillende variaties. Er worden ongeveer 6-8 eieren gelegd, die door het vrouwtje worden bebroed.

Kleur legsel:
Crèmewit
Voltallig legsel:
6-8 eieren
Broedduur:
24 dagen
Ringdagen:
Ring de jonge gans wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 6 millimeter groot.
Voedsel:

Lundi Micro Regular

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle waadvogels en siervissoorten en speciaal voor de teelt van boomeenden en grondeleenden.

Dit uitgebalanceerde complete diervoeder met 20% eiwitgehalte overtuigt vooral door de goede compatibiliteit en vormt vanaf dag één de basis voor zichtbaar gezonde groei. Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen. Lundi Micro Regular is uitermate geschikt voor het jaarrond voeren van waadvogels zoals kluten en steltlopers.

Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Foto's van de Afrikaanse pygmeegans

  • Nettapus auritus
  • Nettapus auritus
  • Nettapus auritus

Video's van de Afrikaanse pygmeegansDeel dit artikel: