Witrugeend

Witrugeend

Witrugeend (Thalassornis leuconotus leuconotus)

De Witrugeend (Thalassornis leuconotus leuconotus) is een eend uit de familie van de eendachtigen (Anatidae).

Naamgeving

Nederlandse naam:
Witrugeend
Engelse naam:
White-backed duck
Duitse naam:
Weißrückenente
Franse naam:
Érismature à dos blanc
Wetenschappelijke naam:
Thalassornis leuconotus leuconotus

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Thalassorninae
Geslacht:
Thalassornini

Beschrijving

Uiterlijke kenmerken:

Man:
Het mannetje heeft een buff gekleurde kop en nek met bruine stipjes, met zwaardere stipjes op de kruin. De voorhals en zijkanten van de nek zijn egaal buff gekleurd. Er is een witte vlek in de buurt van de snavel. De borst, onderkant en bovenkant van het lichaam zijn buff gekleurd met zwarte strepen, waarbij de strepen op de flanken breder zijn dan op de borst en het abdomen donkerder is. De schouderveren zijn bruin met buff kleurige strepen. De stuit en bovenstaartdekveren zijn zwart met witte puntjes. De onderrug is wit, maar niet zichtbaar als de vleugels zijn opgevouwen. De vleugelveren zijn donkerbruin met buff en witte markeringen. De slagpennen zijn lichter bruin.

Vrouw:
De vrouwtjes lijken op het eerste gezicht op de mannetjes, maar zijn iets kleiner. Het is het beste om ze te vergelijken wanneer ze in paren zijn.

Jongvolwassen:
De jonge vogels zijn donkerder en doffer dan de volwassen vogels, met meer zwarte stipjes op de wangen en bovenste nek. De strepen op de onderkant zijn minder opvallend.

Maten en Gewicht

Lengte man:
De man (woerd) van de Witrugeend heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-45 centimeters. De vrouw (pop) heeft een lichaamslengte van ongeveer 38-45 centimeters.
Gewicht man:
Het mannetje weegt ongeveer 625-800 gram. Het vrouwtje weegt ongeveer 625-800 gram.
Het gewicht is notoir variabel en kan alleen als indicatie worden gebruikt!
Ondersoorten:

Er zijn twee ondersoorten:

  • Afrikaanse witrugeend - Thalassornis leuconotus leuconotus
  • Madagascar witrugeend  - Thalassornis leuconotus insularis
Habitat:

Witrugeenden zijn gemakkelijk te onderhouden op een groot stuk natuurlijk water, maar doen het ook goed op relatief kleine kunstmatige vijvers. Het zijn juist de kleinere omheiningen die nauwkeurige observatie mogelijk maken en waarin men echt kan genieten van het karakter van de witrugeenden.

Notitie:

Witrugeenden worden sporadisch in de avicultuur gehouden. Ze zijn echter gemakkelijk te onderhouden en hebben een lange levensduur. Het is relatief eenvoudig om ze tot leggen te brengen in gevangenschap, maar het grootbrengen van de jongen kan een uitdaging zijn. In tegenstelling tot de meeste watervogels is het geslacht van witrugeenden berucht moeilijk te bepalen aan de hand van de cloaca, dus in het verleden zijn er waarschijnlijk veel gevallen geweest waarbij men ervan uitging dat een paar van het tegenovergestelde geslacht was, terwijl het eigenlijk vogels van hetzelfde geslacht waren, wat niet bevorderlijk is voor een groeiende populatie. Bij zo'n zeldzame soort wordt aangeraden om DNA-geslachtsbepaling toe te passen.

Mits er voldoende begroeiing dicht bij het water aanwezig is, zullen witrugeenden graag hun eigen nest bouwen. Dit is een indrukwekkende constructie die door beide leden van het paar wordt voltooid. Als er geen beschutting beschikbaar is, kunnen ze verleid worden om een open nestkast op de grond te gebruiken. Zodra het nest wordt gebouwd, is het niet moeilijk om het nest te vinden, omdat het paar snel naar de locatie zal haasten en het met veel sissen en agressieve dreighoudingen zal verdedigen. 

Het dieet van witrugeenden in gevangenschap is zeer eenvoudig. Ze nemen pellets zolang deze dicht bij de waterkant beschikbaar zijn. Ze eten ook graag de meeste drijvende watervogelpellets en zijn dol op tarwe en verschillende soorten gierst. Het is echter opgemerkt dat ze bij voorkeur alleen gierst eten, waardoor ze goed gedijen, maar er wordt gesuggereerd dat dit dieet tot overgewicht kan leiden en mogelijk onvruchtbaarheid veroorzaakt.

Deze eenden zijn niet vatbaar voor hybridisatie.

Breeding:
Het vrouwtje Witrugeend legt doorgaans zo'n 5-8 chocoladebruine eieren het broeden duurt 28 dagen.

Kunstmatig broeden:

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het uitbroeden van de meeste watervogeleieren is 55% voor grondbroeders en 40% bij holenbroeders. De temperatuur is meestal 37,4° C. Stel ventilatie in zoals aanbevolen door de fabrikant van de broedmachine. Eieren moeten minimaal 4 keer per dag automatisch of met de hand worden gedraaid. Naarmate de vrucht zich ontwikkelt, verliest het ei water en wordt de luchtzak groter. Bij normale ontwikkeling van een ei met een incubatietijd van 28 dagen neemt de luchtzak ongeveer een derde van het ei in beslag, dit bij drie dagen voor uitkomst. Reinheid is van vitaal belang en idealiter moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 65% nadat de eerste tekenen van uitkomst zichtbaar worden.


Ringdagen:
Aanbevolen passende ringmaat voor de Witrugeend is 10 mm.
De gesloten pootring kan alleen aangebracht worden bij een jonge eend van ongeveer 12-14 dagen oud.

It doesn't matter what leg that you band, but it's good to have a consistent system.
Suggested: Left leg = Female, Right leg = Male
Opfokvoeder:
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35
Lundi Micro 35

Drijfbaar speciaal opfokvoer voor alle watervogels en steltloperachtigen - zelfs voor problematische eters. Deze ideaal gebalanceerde complete voeding met een eiwitgehalte van 35% vormt de basis voor gezonde groei en levenslange vitaliteit.

Uitsluitend gemaakt van gezonde en geselecteerde grondstoffen, is Lundi Micro ook bij uitstek geschikt voor het jaarrond voeren van vijvervissen zoals koikarpers.

Onderhoudsvoeder:
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium
Lundi Premium

Drijvend totaalvoeder dat bijzonder geschikt is voor sierwatervogels met specifieke voedingsbehoefte zoals eiwitrijk voedsel. Door het hogere proteïnepercentage is Lundi - Premium zeer geschikt als aanvullende voeding tijdens de rui en broedperiode. Gegarandeerd vrij van conserveringsmiddelen, zoogdier-eiwitten en vetten.

Foto's van de Witrugeend

Video's van de Witrugeend