Op zoek naar de ongrijpbare Rozekopeend

David Seth-Smith's 1926 shot of a pair of pink-headed ducks in captivity—one of the only known photographs of the species. ZOOLOGICAL SOCIETY OF LONDON/BRIDGEMAN IMAGES
Datum:
Categorie:
Educatie

Meer dan een eeuw geleden leefde er in de moerassen rond Kolkata, India, een schuwe eend met een felroze kop. Het kreeg de toepasselijk naam 'rozekopeend (Rhodonessa caryophyllacea)'. De mannetjes van dit soort hadden een (diep) roze verenkleed over hun hoofd en nek. Het was nooit een algemeen voorkomende vogel geweest, maar jagers zagen ze en schoten de vogels tijdens de jacht op groter wild. Een van de laatste keren dat iemand een roze eend in het wild zag, was in de mond van een jachthond, die zijn karkas afleverde aan Charles M. Inglis, conservator van het Darjeeling-museum, buiten de Indiase stad Darbhanga in juni. 1935.

Officieel staat de roze eend op de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. De laatste bevestigde waarneming in het wild was in 1949. Hoewel er hier en daar in de decennia sindsdien berichten zijn over roze eenden, geloven veel mensen nu dat de vogels niet alleen zeldzaam en verlegen zijn, maar uitgestorven zijn.

Voor de Britse ontdekkingsreiziger Richard Thorns is de zoektocht naar de roze eend een langdurige test geweest voor een veerkrachtige geest van optimisme. Thorns is vastbesloten om de rozekopeend te vinden - voor het laatst gezien in India in 1949 - sinds 1997 toen hij voor het eerst las over de verloren soorten in een bibliotheekboek over ernstig bedreigde vogels tijdens zijn lunchpauze. 

Richard Thorns, in search of the pink-headed duck. COURTESY OF RICHARD THORNS
Richard Thorns, in search of the pink-headed duck. COURTESY OF RICHARD THORNS

"Ik heb zojuist het boek geopend en daar was het, en het was absoluut schitterend," zegt Thorns. "Alle andere vogels in het boek zeiden: 'help ons' en de roze eend zei: 'Vind mij!' Op dat moment besefte ik dat ik geen winkelmedewerker meer wilde zijn; Ik wilde gaan zoeken naar de roze eend. En dat is wat ik sindsdien altijd heb gedaan. "

Omdat Thorns zich realiseert dat de rozekopeend in Assam, Manipur en Bihar waarschijnlijk is uitgestorven, concentreert hij zich in plaats daarvan op het naburige Myanmar, waar hij sinds 2009 zes expedities heeft gelanceerd. Tussen het reizen door werkt hij overuren om geld te sparen voor zijn volgende reis. Hoewel hij (nog) niet in staat is geweest om deze eend te vinden, Thorns zegt dat het niet betekent dat de vogel is uitgestorven, het betekent alleen dat ze nog niet op de juiste plek, op het juiste moment, met de juiste strategie hebben gezocht.

"Ik ben er vrij zeker van dat wanneer het mooi weer is in het droge seizoen in Myanmar, mensen op zoek zijn naar iets dat er niet is," zegt Thorns. "Ik denk dat het een soort is die veel regen, diep water, enorme ruimte en dik olifantsgras en, het belangrijkste, afscherming nodig heeft."

Volgens de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten, was de eend ooit lokaal verspreid in de moerassen van India, Bangladesh en Myanmar. De soort werd altijd als zeldzaam beschouwd, maar zijn populaties namen waarschijnlijk sterk af als gevolg van jacht en verlies van leefgebied. Het is niet afdoende gezien in het wild sinds 1949 in India en is bekend in Myanmar uit slechts twee exemplaren (de laatste [dode] rozekopeend werd in 1910 toevallig uit een kraam op een markt van Mandalay bevrijd en verblijft nu in het Natural History Museum in New York). Het team van Thorns gelooft dat Myanmar de meest waarschijnlijke plek is voor de vogel om vast te houden. 

Zijn team van Search For Lost Species zal zich dus concentreren op het Indawgyi-meer. Thorns gelooft dat de rozekopeend heel kort in deze omgeving verblijft om te broeden tijdens het regenseizoen, voordat hij voor de rest van het jaar terugkeert naar een mogelijke vallei die is afgesloten voor mensen. De eerste Pink-headed Duck-expeditie heeft eind oktober 2017 plaatsgevonden. 

Wil je meer weten over de zoektocht naar rozekopeend, bezoek dan de websites www.lostspecies.org of www.atlasobscura.com.

 

Share this article: