Volg ons:

Threskiornithidae (Ibissen en lepelaars)

Olijfgroene ibis (Bostrychia olivacea)

Olijfgroene ibis

De Olijfgroene ibis (Bostrychia olivacea) is een ibis uit de familie van de Ibissen en lepelaars (Threskiornithidae).

http://www.ibisring.org

Deze ibis is naar verluidt nooit in gevangenschap gehouden en ook geen levende exemplaren ooit in Europa ingevoerd.

Algemeen

Informatie

De Olijfgroene ibis (Bostrychia olivacea) is een ibis uit de familie van de Ibissen en lepelaars (Threskiornithidae).

 

Naamgeving

Nederlandse naam:
Olijfgroene ibis
Engelse naam:
Olive Ibis
Duitse naam: 
Olivenibis
Franse naam: 
Ibis Olive
Wetenschappelijke naam: 
Bostrychia olivacea

Taxonomische indeling

Orde:
Pelecaniformes
Familie:
Threskiornithidae
Geslacht:
Bostrychia

Kenmerken en Gedrag

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:
De volwassen verenkleed is grotendeels donkerbruin met groene en brons iriserende tinten. Het hoofd en de nek zijn ook bruin, de strepen strekken zich onder het oog uit. Het gezicht rond de orbitale en lorale gebieden zijn blauwachtig zwart en de rekening is koraalrood. De staartkussens en staart zijn donkerblauw. De rug is donkergroen brons. De secundaire vluchtveren en vleugelbekledingen staan ​​uit het verenkleed door hun roze groene tint. De kleur van de poten is donkerrood, geelgroen of rozebruin. De verschillende kleuren verwijzen naar individuen in verschillende fasen van fokken.

De olijf ibis heeft een onderscheidende bruine kam die paars in de nek staat en duidelijk onderscheidt van het soortgelijke Hadada en spot-breasted ibises. De paars is uitgebreider op de kam van rothschildi. Deze kam wordt meestal niet gezien in de vlucht door de uitgebreide nek van de vliegende ibis. De olijf ibis en spot-breasted ibis zijn in het veld niet van elkaar te onderscheiden, maar de akeleyorum ondersoorten lijken zwaarder dan de Hadada ibis en heeft een dikker nek.

Formaat / lengte:
De Olijfgroene ibis heeft een lichaamslengte van ongeveer 65–75 centimeter  
Gewicht:
 

Habitat

Broed en Voeding

Legsel:
Het nest is 20-40 cm in diameter, 2-4 meter boven de oppervlakte van het water en precariaal gebalanceerd in slanke takken. In het algemeen is het nest losweg samengesteld uit dode takken die op een boomlengte worden ondersteund en verschijnen verrassend instabiel voor een vogel van zijn grootte.

Voltallig legsel:
3 eieren

Kleur legsel:
erwtgroen met kaneelroodige vlekken en kastanjebruine vlekken

Pootring:
Ring de jonge ibis wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van N/A millimeter groot.

 

Multimedia

Foto's

Indien nadrukkelijk anders vermeld zijn de getoonde afbeeldingen afkomsting van WikiPedia zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zonder expliciete toestemming van de auteursrechthebbende mogen de afbeeldingen niet worden verveelvoudigd of anderszins gebruikt.

Olijfgroene ibis Olijfgroene ibis Olijfgroene ibis Olijfgroene ibis

 

 


Zoeken in vogelgids

Zoekopdracht

Vogelgids

In de online vogelgids vindt u meer dan 350 vogelsoorten die tot de Aves familie behoren en in de avicultuur voorkomen. Informatie over kenmerken, biotoop, broed, voeding, ringmaat, wetgeving en indien beschikbaar foto's en filmpjes. De vogelgids is bedoeld als achtergrondinformatie voor de aviculturisten. In de nabije toekomst worden de gegevens in deze vogelgids verreikt met tal van praktische informatie.