Volg ons:

Phoenicopteridae (Flamingo's)

Caribische flamingo (Phoenicopterus ruber ruber)

Caribische flamingo

De Caribische flamingo (Phoenicopterus ruber ruber) is een flamingo uit de familie van de Flamingo's (Phoenicopteridae).

Algemeen

Informatie

De Caribische flamingo (Phoenicopterus ruber ruber) is een flamingo uit de familie van de Flamingo's (Phoenicopteridae).

 

Naamgeving

Nederlandse naam:
Caribische flamingo
Engelse naam:
American flamingo
Duitse naam: 
Kuba-Flamingo
Franse naam: 
Flamant des Caraïbes
Wetenschappelijke naam: 
Phoenicopterus ruber ruber

Taxonomische indeling

Orde:
Phoenicopteriformes
Familie:
Phoenicopteridae
Geslacht:
Phoenicopterus

Kenmerken en Gedrag

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:
De Caribische Flamingo lijkt het meest op (Europese) Flamingo. Het onderscheid zit vooral in de het oranje-roze verenkleed en de grotere hoeveelheid zwart op de snavel. De ondersnavel is voor ongeveer de helft zwart en het zwart op de bovensnavel komt nabij of net voorbij de kromming van de snavel.

Pootkleur, vleugelkleur en formaat is als Flamingo (poten vaak wel met een vage grijze waas waardoor de knieën feller roze lijken, zie foto). Het lichaam kan soms lichter uitvallen (afhankelijk van het dieet) maar is altijd nog wel meer oranje dan van de andere soorten waarbij vooral ook de kop donkerder van kleur is dan de rest van het lichaam.

Formaat / lengte:
De Caribische flamingo heeft een lichaamslengte van ongeveer 1200-1450 centimeter  
Gewicht:
De woerd heeft een gewicht van 2600-3000 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 2000-2400 gram.

Habitat

Broed en Voeding

Legsel:
Zoals alle flamingo's bestaat het legsel uit een enkel wit ei op een bedje van modder tussen mei en augustus. Beide ouders broeden en dragen zorg voor het jong voor een periode van 6 jaar waarop het jong geslachtsrijp is.

Voltallig legsel:
1 eieren

Kleur legsel:
Wit

Broedduur:
De incubatietijd of broedperiode is ongeveer 28-32 dagen

Pootring:
Ring de jonge flamingo wanneer deze 0 dagen oud is met een ring van 16 millimeter groot.

 

Multimedia

Foto's

Indien nadrukkelijk anders vermeld zijn de getoonde afbeeldingen afkomsting van WikiPedia zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zonder expliciete toestemming van de auteursrechthebbende mogen de afbeeldingen niet worden verveelvoudigd of anderszins gebruikt.

Caribische flamingo Caribische flamingo Caribische flamingo Caribische flamingo

 

Video's

De getoonde video's zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder expliciete toestemming van de video-eigenaar worden verveelvoudigd of anderszins gebruikt. Sierwatervogels.NL past relevant beeldmateriaal als embedded video alleen ter illustratie toe; vanuit het 'publiek domein' en binnen de context van redelijk gebruik 'fair use'. 

 


Zoeken in vogelgids

Zoekopdracht

Vogelgids

In de online vogelgids vindt u meer dan 350 vogelsoorten die tot de Aves familie behoren en in de avicultuur voorkomen. Informatie over kenmerken, biotoop, broed, voeding, ringmaat, wetgeving en indien beschikbaar foto's en filmpjes. De vogelgids is bedoeld als achtergrondinformatie voor de aviculturisten. In de nabije toekomst worden de gegevens in deze vogelgids verreikt met tal van praktische informatie.