Volg ons:


Carolina eend (Aix sponsa)

Carolina eend

De Carolina eend (Aix sponsa) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

Algemeen

Informatie

De Carolina eend (Aix sponsa) is een eend uit de familie van de Eendachtigen (Anatidae).

 

Naamgeving

Nederlandse naam:
Carolina eend
Engelse naam:
Wood duck
Duitse naam: 
Brautente
Franse naam: 
Canard carolin
Wetenschappelijke naam: 
Aix sponsa

Taxonomische indeling

Orde:
Anseriformes
Familie:
Anatidae
Onderfamilie:
Dendrocygninae
Geslacht:
Aix

Kenmerken en Gedrag

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:
Het verenkleed van de woerd in broedkleed heeft glansrijke blauwe, groene, purperen en bordeaux tinten. Zijn ogen zijn rood en omringt met een rode rand. De navelbasis heeft een felgele bies met aansluitend een rode snaveluitloop als basis. De punt van de snavel is zwart. De poten zijn geel en de zwemvliezen zijn donker. Het eclipskleed van de woerd heeft veel gelijkenis met het vrouwtje. De rode ogen en rode oog omlijning alsmede de rode snavel behoudt hij.

Het vrouwtje heeft een bruingrijs verenkleed. De ogen zijn donker met een geel biesje. Rondom de ogen is een grote witte vlek die achter de ogen uitloopt in een punt. Ze heeft een overwegend bruin verenkleed. De grijsbruine borst en flanken zijn wit gevelkt en gestreept. De buik van het vrouwtje is geheel wit. Net als de woerd heeft het vrouwtje gele poten en donkere zwemvliezen.

Formaat / lengte:
De Carolina eend heeft een lichaamslengte van ongeveer 51 centimeter  
Gewicht:
De woerd heeft een gewicht van 680 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 540 gram.

Habitat

Broed en Voeding

Voltallig legsel:
8-15 eieren

Kleur legsel:
lichtbruin

Broedduur:
De incubatietijd of broedperiode is ongeveer 28-33 dagen

Pootring:
Ring de jonge eend wanneer deze 14 dagen oud is met een ring van 9 millimeter groot.

 

Multimedia

Foto's

Indien nadrukkelijk anders vermeld zijn de getoonde afbeeldingen afkomsting van WikiPedia zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zonder expliciete toestemming van de auteursrechthebbende mogen de afbeeldingen niet worden verveelvoudigd of anderszins gebruikt.

Carolina eend Carolina eend Carolina eend Carolina eend

 

Video's

De getoonde video's zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder expliciete toestemming van de video-eigenaar worden verveelvoudigd of anderszins gebruikt. Sierwatervogels.NL past relevant beeldmateriaal als embedded video alleen ter illustratie toe; vanuit het 'publiek domein' en binnen de context van redelijk gebruik 'fair use'. 

 


Zoeken in vogelgids

Zoekopdracht

Vogelgids

In de online vogelgids vindt u meer dan 350 vogelsoorten die tot de Aves familie behoren en in de avicultuur voorkomen. Informatie over kenmerken, biotoop, broed, voeding, ringmaat, wetgeving en indien beschikbaar foto's en filmpjes. De vogelgids is bedoeld als achtergrondinformatie voor de aviculturisten. In de nabije toekomst worden de gegevens in deze vogelgids verreikt met tal van praktische informatie.