Volg ons:

In de broedtijd zijn watervogels druk zoekende naar de meest ideale plek om hun nest te maken. Vaak tussen hoge graspollen of zomaar ergens in het struikgewas. Toch komt het ook vaak voor dat vrouwtjes geen geschikte plaats kunnen vinden in de omgeving van de vijver op een hoogte van ongeveer 20 tot 40 cm. Daarom is het aan te bevelen om een aantal nestkasten te installeren aan de rand van de vijver. Met een trapje van bijvoorbeeld een boomstronk of een aantal stenen vergemakkelijkt u de ingang naar het nestkastje.

nestkast.jpg

Op de bodem van het nestkastje strooit u een laag zand van ongeveer twee centimeter. Dit zorgt voor een goede bodem waarop de watervogels grip hebben bij het verlaten van de nestkasten. Als nestmateriaal kunt u alvast wat kort gesneden stro of andere droge plantenresten in de nestkasten achterlaten. Het is wel aan te raden het nestmateriaal vroegtijdig voor ieder broedseizoen te vernieuwen.

Indien u beschikt over twee rechterhanden kunt u zelf nestkasten maken van bijvoorbeeld houtsoorten die goed bestand zijn tegen water en weersinvloeden. Materialen die gebruikt kunnen worden zijn o.a. multiplex of betonplex met een dikte van 10mm.

De meest gemaakte nestkasten hebben een Z-vorm. Een soort inloop portaal zodat de zon niet direct in het nestkastje zelf schijnt waar het vrouwtje zit te broeden. Dit zou natuurlijk alleen maar de aandacht trekken van eventuele roofdieren.

Bij het plaatsen van de nestkast moet u rekening houden dat de voorkant van de nestkast naar het oosten gericht is. Laat ook de ingang van het nest bij voorkeur naar de vijver wijzen. Het vrouwtje wil het liefst direct vanuit het nesthok in het water kunnen springen.

Om een gemakkelijke ingang te creëren kunt u gebruik maken van een plankje met bijvoorbeeld kippengaas daarop vast gespannen (denk erom dat er geen scherpe kanten aanzitten). Of u kunt gebruik maken van natuurlijke materialen zoals stenen of een geschikte boomstam of boomtak.

Mijn Sierwatervogels

Inloggen gaat eenvoudig met uw Facebook, Twitter of LinkedIn account.

Veel plezier met Mijn Sierwatervogels.