Volg ons:

Regelmatig spreken wij mensen die actief zijn in de watervogelliefhebberij en op zoek zijn naar bescherming van hun dierbare watervogels tegen roofdieren. Hierbij kan gedacht worden aan een roofvogel die vanuit de lucht een (kostbare) watervogel grijpt en deze kan doden. In een bewoond gebied heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met katten. Wanneer u geen gebruik maakt van schrikdraad, bestaat de kans dat een kat over de afscheiding zal kunnen komen en grote onrust kan veroorzaken binnen uw watervogels. Helaas is dat bij ons in de beginperiode ook gebeurt met als gevolg dat een twaalf-tal watervogels dit met de dood hebben moeten bekopen.

Naast het afschermen van uw watervogels tegen roofdieren biedt een volière of overkapping nog een belangrijk voordeel. Het houden van watervogels die niet gekortwiekt of geleewiekt zijn. Het vrijelijk kunnen rondvliegen binnen de volière. Wat is er nu nog mooier als een stel roodschoudertalingen die prachtig mooi rondvliegen binnen de volière en hun rust vinden op een hoog afgezaagde boomstam nabij de waterrand. Of denkt u eens aan een klein koppeltje steltkluten die vrij kunnen rondvliegen.

Ontwerp

Wanneer u beschikt over enige 'doe het zelf' kennis en ervaring is het zelf construeren van een volière relatief eenvoudig. De kosten die gemoeid zijn met de aanschaf van de materialen is grotendeels afhankelijk van de afmetingen en de te gebruiken onderdelen. Het vooraf bepalen en uitwerken van de constructie van de volière is gewenst om een duidelijk inzicht te geven over de benodigde materialen. Een constructietekening van de te bouwen volière kan zeer nuttig zijn. Het bepalen van de hoekverbindingen en tussenkoppelingen kunnen zo makkelijker inzichtelijk gemaakt worden. Bij het houden van vliegende vogels in de volière is een minimale hoogte van drie meter aan te bevelen. Anders bestaat de kans dat de vogels tegen de bovenkant van de volière vliegen en zo eventueel verwondingen kunnen oplopen.

Materialen

De te gebruiken materialen voor een volière zijn veelal buizen van metaal of aluminium. Deze zijn in verschillende lengtes en diameters verkrijgbaar. Afhankelijk van de hoogte en afmetingen van de volière kan gekozen worden uit verschillende diameters. Zo zijn buizen met een diameter van 26.9 mm, 33.7 mm, 42.4 mm 48.3 mm en 60.3 mm (afmetingen kunnen afwijken afhankelijk van leverancier) verkrijgbaar.

De netten van een volière zijn in verschillende maaswijdtes en draaddiktes te verkrijgen. Wanneer u kiest om een net te gebruiken met een kleine maaswijdte moet u er wel rekening mee houden dat in de winterperiode eventuele sneeuwval op de netten kan blijven liggen. Hierdoor ontstaat een behoorlijk extra gewicht op de bovenkant van de volière. Het verwijderen van de sneeuw is noodzakelijk. Wordt dit niet gedaan, dan zullen de netten op den duur helemaal doorhangen onder het gewicht van de sneeuw. Het gebruik van netten met een maaswijdte van 50mm is aan te bevelen doordat sneeuw minder snel blijft liggen op netten met deze maaswijdte. Bij het ontwerpen van een volière in grote perken of tuinen zullen ook palen in het midden, ter ondersteuning van de netten moeten worden geplaatst. Die vallen, spijtig genoeg, meer op dan de netten zelf.

Het materiaal waarvan de netten worden vervaardigd is doorgaans sterk maar niet bestand tegen scherpe objecten zoals een heggenschaar of boomtakken. Mocht u besluiten een heg of andere beplanting te plaatsen tegen de buitenkant van de volière, raden wij u aan om een andere constructie van de volière te hanteren. Hierbij kan gedacht worden aan het optrekken van een geplastificeerd hekwerk langs de buitenkant van de volière tot een hoogte van bijvoorbeeld één meter. Ter hoogte van de bovenkant van het hekwerk kunt u een horizontale buis monteren waarop u het hekwerk bevestigd. Het netmateriaal kunt u vervolgens van bovenaf ook op deze horizontale buis afmonteren.

 

 

Mijn Sierwatervogels

Inloggen gaat eenvoudig met uw Facebook, Twitter of LinkedIn account.

Veel plezier met Mijn Sierwatervogels.