Volg ons:

Chilean Flamingo (Phoenicopterus chilensis)

Zeeland en Zuid-Holland maken zich op voor een roze kerst. Er is namelijk een grote kolonie flamingo’s neergestreken in het Grevelingenmeer. “Het klinkt als de omgekeerde wereld, omdat alle vogels natuurlijk richting Afrika gaan”, zegt boswachter William van der Hulle van Staatsbosbeheer.

Maar heel gek is het ook niet dat deze flamingo’s voor de Nederlandse kust kiezen, want ze zitten nóg noordelijker.” Deze flamingofamilie, ruim vijftig exemplaren, broedt in Duitsland, net over de grens bij Groenlo. Omdat het zoete water daar ’s winters bevriest en Zeeuwse wateren juist zout zijn en open blijven, maken ze een trekbeweging naar de kust. “Het Grevelingenmeer is uitermate geschikt, waar ze veel voedsel zoals garnalen en kreeftjes kunnen vinden.”

Vier verschillende soorten flamingo's

Er leven in de Belgische, Nederlandse en Duitse wateren vier verschillende soorten flamingo's:

  • Caribische Flamingo (Phoenicopterus ruber)
  • Grote Flamingo (Phoenicopterus antiquorum/roseus)
  • Chileense Flamingo (Phoenicopterus chilensis)
  • Kleine Flamingo (Phoeniconaias minor) 

Ze komen trouwens wel vaker langs, zegt Van der Hulle. Maar zo veel als dit jaar heeft de boswachter nog niet eerder gezien. “Het is een tropisch plaatje, met al die prachtige roze zuurstokken die boven het water uitsteken.” Ook natuurliefhebbers kunnen de flamingo’s bekijken. Van der Hulle: “Dat is het mooie van deze locatie. Sinds vorig jaar is deze plek ook ingericht met een uitkijktorentje. Ze zitten trouwens vaker aan de Goereese kant dan aan de Schouwse.”

Je hoeft de flamingo’s niet te voederen, zegt Van der Hulle. “Je verstoort de andere vogelsoorten die daar rusten. Bovendien komen ze hartstikke goed zelf aan eten. Dat is het mooie van die deltawateren; er is genoeg voedsel waar de flamingo’s zelf mee uit de voeten kunnen.”

Meer weten? Kijk op de website Flamingos in Nederland 

Birdlife (Adv)

BirdLife Australia's new wetland bird app! 

This little gem includes drawings and photographs, detailed descriptions, distribution maps, conservation status and calls for the 63 non-passerinespecies you’re likely to encounter at the near-coastal and inland wetlands of south-eastern Australia. Get these birds in your pocket for free by visiting the iTunes store. We hope to make the app available on android later this year too... 

Download from App Store

 

Birdlife Wetland Bird Field Guide

 

Mijn Sierwatervogels

Inloggen gaat eenvoudig met uw Facebook, Twitter of LinkedIn account.

Veel plezier met Mijn Sierwatervogels.