Volg ons:

 kunnen virusdrager zijn.

Watervogels worden uit voorzorg gevangen om te zien of zij dragers zijn van het virus dat vogelgriep veroorzaakt. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak van vogelgriep. Van de dieren worden monsters genomen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Verder worden de vogels in de leefgebieden rond de besmette bedrijven bekeken, om ze te vergelijken met uitbraken in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Wilde watervogels kunnen vriusdragers zijn

Tot 30 procent van de mest van overtrekkende watervogels kan een milde vorm van influenzavirus bevatten. Kippen, eenden en ganzen kunnen virusdrager zijn zonder ernstig ziek te zijn. Het gaat dan om mildere varianten. Het vervelende daarvan is dat er een voortdurende voorraad (reservoir) aan virus bij het pluimvee aanwezig is. Grootschalige pluimveebedrijven kunnen dan erg kwetsbaar zijn in zo'n situatie.

Regionale aanpak vervoersverbod pluimvee

Door de overgang van het landelijke vervoersverbod naar een regionale aanpak ontstaat volgens Dijksma directe schade voor de broederijen en de vermeerderingsbedrijven in de pluimveesector. Over de vergoeding van die schade zijn nog geen afspraken met de sector gemaakt. Dijksma wil overleggen met het bedrijfsleven om een oplossing te vinden volgens Europese richtlijnen.

Birdlife (Adv)

BirdLife Australia's new wetland bird app! 

This little gem includes drawings and photographs, detailed descriptions, distribution maps, conservation status and calls for the 63 non-passerinespecies you’re likely to encounter at the near-coastal and inland wetlands of south-eastern Australia. Get these birds in your pocket for free by visiting the iTunes store. We hope to make the app available on android later this year too... 

Download from App Store

 

Birdlife Wetland Bird Field Guide

 

Mijn Sierwatervogels

Inloggen gaat eenvoudig met uw Facebook, Twitter of LinkedIn account.

Veel plezier met Mijn Sierwatervogels.