Volg ons:

Persberichten en andere actualiteiten over vogels en hun bescherming.

Positieflijst 2017 ingetrokken

Lees meer: Positieflijst 2017 ingetrokken

Op 22 juli 2017 heeft demissionair Staatssecretaris Van Dam een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met daarin zijn visie op de status van de Positieflijst voor Zoogdieren. Om de ambtelijke taal begrijpelijk te maken heeft onze juriste Erna Philippi-Gho een korte toelichting en samenvatting geschreven:

Lees meer: Positieflijst 2017 ingetrokken

Ophokplicht opgeheven

Lees meer: Ophokplicht opgeheven

Sinds 19 april 2017 is de ophokplicht of afschermplicht voor pluimvee en vogels opgeheven. Ook professionele pluimveehouders moeten hun dieren niet meer ophokken of afschermen. De gebruikelijke preventieve maatregelen blijven wel nog gelden. 

De deskundigengroep dierziekten heeft een risicobeoordeling opgesteld waarna het Ministerie van EZ heeft besloten om de ophokplicht op te heffen. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is volgens de deskundigengroep dierziekten dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet langer noodzakelijk zijn. 

Lees meer: Ophokplicht opgeheven

Vogelgriep H5N8 en hobbymatig gehouden watervogels

Lees meer: Vogelgriep H5N8 en hobbymatig gehouden watervogels

H5N8 Vogelgriepvirus treft watervogels

Op tal van plaatsen in Nederland zijn dode watervogels ontdekt die H5N8-griep hebben. Het betreft vooralsnog watervogels zoals futen en kuifeenden die zijn gevonden. Raak de vogels niet aan en meld de vindplaats bij uw gemeente of waterschap.

Eerder werd in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden. Voor heel Nederland is daarom sinds 9 november een ophokplicht en afschermplicht ingesteld voor bedrijven met pluimvee bestemd voor de productie van vlees en eieren. Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken.

Lees meer: Vogelgriep H5N8 en hobbymatig gehouden watervogels

Recordaantal ooievaars in Avifauna

Lees meer: Recordaantal ooievaars in Avifauna

Niet alleen op de bestaande nestpalen, maar ook in boomtoppen en zelfs bovenop de flamingo volière. De helft van deze broedparen ziet Avifauna jaarlijks terugkeren. De natuurlijke en veilige omgeving en het aanbod van voldoende voedsel en nestmateriaal zorgden dit jaar voor het recordaantal. Al 14 jongen zijn uit het ei gekropen en 4 koppels zijn nog aan het broeden. Je ziet de ooievaars overal in het park, op zoek naar voedsel om de vele jongen te kunnen voeren.

Lees meer: Recordaantal ooievaars in Avifauna

Flamingos in het Grevelingenmeer

Lees meer: Flamingos in het Grevelingenmeer

Zeeland en Zuid-Holland maken zich op voor een roze kerst. Er is namelijk een grote kolonie flamingo’s neergestreken in het Grevelingenmeer. “Het klinkt als de omgekeerde wereld, omdat alle vogels natuurlijk richting Afrika gaan”, zegt boswachter William van der Hulle van Staatsbosbeheer.

Lees meer: Flamingos in het Grevelingenmeer

Birdlife (Adv)

BirdLife Australia's new wetland bird app! 

This little gem includes drawings and photographs, detailed descriptions, distribution maps, conservation status and calls for the 63 non-passerinespecies you’re likely to encounter at the near-coastal and inland wetlands of south-eastern Australia. Get these birds in your pocket for free by visiting the iTunes store. We hope to make the app available on android later this year too... 

Download from App Store

 

Birdlife Wetland Bird Field Guide

 

Mijn Sierwatervogels

Inloggen gaat eenvoudig met uw Facebook, Twitter of LinkedIn account.

Veel plezier met Mijn Sierwatervogels.