Volg ons:

Fotograaf: E. Menkveld - Bron: NatuurmonumentenMedewerkers van een onderzoeksschip midden op de Atlantische Oceaan ontdekten op 25 oktober een onverwachte verstekeling aan boord. Op het dek bleek een jonge lepelaar te zijn geland.

De uitgeputte vogel was behoorlijk verdwaald, want het schip bevond zich bijna 500 kilometer van de westkust van Afrika. Na wat te hebben uitgerust vloog de vogel weer weg. Hopelijk haalt het dier zijn overwinteringsgebied in Mauritanië.

Geringd

Op 19 juli van dit jaar is de lepelaar door een medewerker van Natuurmonumenten geringd bij Den Oever in het Waddengebied. Aan het eind van de zomer vertrok het dier naar het zuiden. Op 3 oktober zat hij in Pas de Calais, in Noord Frankrijk. Daarna is hij niet meer gezien, tot het moment dat hij aan boord van het schip belandde.

lepelaar
Fotograaf: J. Hickey

Gevaren

De lange reis naar Afrika is voor lepelaars vol gevaren. Vooral bij jonge dieren gaat het nogal eens mis. Ze verdwalen en komen in de Sahara of op de Atlantische Oceaan jammerlijk aan hun einde. Ook sneuvelen er helaas heel wat lepelaars door menselijk toedoen. Ze vliegen zich tegen hoogspanningsdraden te pletter of worden door Zuid Europese jagers uit de lucht geschoten. Natuurmonumenten spant zich in om de trekroute van de lepelaar veiliger te maken.

Mijn Sierwatervogels Web

Mijn Sierwatervogels Web biedt u een interactieve website met informatie over de avicultuur met de mooiste foto's, video's en geluiden van sierwatervogels. Help mee met het verbeteren of uitbreiden van de Vogelgids. Plaats advertenties op Vogelmarkt, deel uw ervaringen en reacties op Mijn Sierwatervogels Web en via uw eigen sociale kanalen. Inloggen gaat eenvoudig met uw Facebook, Twitter of LinkedIn account.

Veel plezier met Mijn Sierwatervogels Web.