Volg ons:

Persberichten en andere actualiteiten over vogels en hun bescherming.

Opvallend veel Grote Zilverreigers

Lire la suite: Opvallend veel Grote Zilverreigers

In de laatste twee weken lopen de aantallen Grote Zilverreigers snel op. Op verschillende slaapplaatsen worden al tientallen vogels gemeld en dat is uitzonderlijk voor de maand juli. Het is niet duidelijk of het gaat om vogels die gebroed hebben in Nederland of van elders in Europa komen.

Lire la suite: Opvallend veel Grote Zilverreigers

Opnieuw sterke trek Kraanvogels

Lire la suite: Opnieuw sterke trek KraanvogelsNa een eerste trekgolf op 7 november werden op 17 november opnieuw grote aantallen overvliegende Kraanvogels gemeld via vogelinfolimburg en waarneming.nl. Vooral over de zuidelijke helft van Limburg passeerden tussen 14:00 en 16:00 vele duizenden vogels. In vergelijking met eerste golf op 7 november leek het zwaartepunt van de trekbaan nu westelijker, dus meer over Nederland te liggen.

Lire la suite: Opnieuw sterke trek Kraanvogels

Kraanvogels waargenomen in zuidelijk Limburg.

Lire la suite: Kraanvogels waargenomen in zuidelijk Limburg.Ieder najaar is het weer afwachten. Komen ze over en zo ja, in welke aantallen. Dat ze overkomen is tegenwoordig geen verrassing meer, want verschillende sites, zoals waarneming.nl en vogelmeldung.de laten exact zien waar ze overvliegend gezien zijn en in welke richting ze vlogen.

Met oostenwinden is de kans het grootst dat ze ook op andere plekken gezien worden. Afgelopen zondag werden er in Zuid-Limburg vele honderden gezien. In Vaals ging het zelfs om een groep van meer dan 3.000. Dat moet toch een spectaculair gezicht zijn.

Lire la suite: Kraanvogels waargenomen in zuidelijk Limburg.

Botsingen met hoogspanningskabels veroorzaakt door blinde vlek

Lire la suite: Botsingen met hoogspanningskabels veroorzaakt door blinde vlekDe gezichtsvelden van trappen, kraanvogels, en ooievaars, drie soorten met een hoge sterfte door aanvaringen met hoogspanningskabels, werden bepaald. Deze soorten blijken rechtvooruit een smal en vertikaal lang binoculair gezichtsveld te hebben, hetgeen typisch is voor soorten die visueel gestuurd voedsel oppikken.

Lire la suite: Botsingen met hoogspanningskabels veroorzaakt door blinde vlek

Waddenlepelaar zwerft over oceaan

Lire la suite: Waddenlepelaar zwerft over oceaanMedewerkers van een onderzoeksschip midden op de Atlantische Oceaan ontdekten op 25 oktober een onverwachte verstekeling aan boord. Op het dek bleek een jonge lepelaar te zijn geland.

De uitgeputte vogel was behoorlijk verdwaald, want het schip bevond zich bijna 500 kilometer van de westkust van Afrika. Na wat te hebben uitgerust vloog de vogel weer weg. Hopelijk haalt het dier zijn overwinteringsgebied in Mauritanië.

Lire la suite: Waddenlepelaar zwerft over oceaan

Flamingo gebruikt 'make-up' uit stuitklier

Lire la suite: Flamingo gebruikt 'make-up' uit stuitklierFlamingo’s smeren hun lichaam in met een natuurlijk pigment om soortgenoten te verleiden. Dat hebben Spaanse wetenschappers ontdekt. Flamingo’s verspreiden kleurpigmenten over hun veren om de aandacht te trekken van mogelijke partners. Het gaat om pigmenten die ze zelf produceren met hun stuitklier. Dat melden onderzoekers van het Biologisch Instituut van het Nationaal Park Doñana in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

De flamingo’s verspreiden de natuurlijke make-up door met hun kop langs hun nek, borst en rug te wrijven. De substantie uit de stuitklier is vettig en heeft een roodachtige kleur, waardoor de veren van de vogels een kleurrijker aanzien krijgen.

Lire la suite: Flamingo gebruikt 'make-up' uit stuitklier

Mijn Sierwatervogels Web

Mijn Sierwatervogels Web biedt u een interactieve website met informatie over de avicultuur met de mooiste foto's, video's en geluiden van sierwatervogels. Help mee met het verbeteren of uitbreiden van de Vogelgids. Plaats advertenties op Vogelmarkt, deel uw ervaringen en reacties op Mijn Sierwatervogels Web en via uw eigen sociale kanalen. Inloggen gaat eenvoudig met uw Facebook, Twitter of LinkedIn account.

Veel plezier met Mijn Sierwatervogels Web.