Volg ons:


BaikaltalingBaikal teal

The Baikal teal (Anas formosa) is a member of the  Eendachtigen family Anatidae. 

Algemeen

Information

The Baikal teal (Anas formosa) is a member of the Eendachtigen family Anatidae.

Taxonomy

English name:
Baikal teal
Dutch name:
Baikaltaling
German name: 
Baikalente
France name: 
Sarcelle élégante
Scientific name: 
Anas formosa

Taxonomy

Order:
Anseriformes
Family:
Anatidae
Subfamily:
Anatinae
Genus:
Anas

Kenmerken en Gedrag

Herkenning

Uiterlijke kenmerken:
De woerd heeft een zwarte bovenkop, een okergeel gezicht en een halvemaanvormige groene streep van achter het oog tot de zijkant van de hals. Een smal zwart streepje gaat dwars over de wangen dat overgaat in de dito gekleurde kin- en keelstreek. De borst is wijnrood met zwarte ronde vlekken. De flanken zijn grijs met fijne zwarte golflijntjes. De schouderveren zijn verlengd, smal en puntig en in het midden zwart met bovenaan een bruine en onderaan een okergele zoom. De spiegel is bronsgroen. Het vrouwtje onderscheidt zich van de wintertaling door de witte vlek voor op de snavelbasis.

Formaat / lengte:
De Baikaltaling heeft een lichaamslengte van ongeveer 39-43 centimeter  
Gewicht:
De woerd heeft een gewicht van 500 gram. Het gewicht van de vrouw (pop) is 500 gram.

Habitat

Broed en Voeding

Ring the eend when they are 17 days old with rings of 8 millimeters.:

Voltallig legsel:
9

Broedduur:
26

Wetgeving

De Baikaltaling (Anas formosa) is een diersoort dat valt onder de Cites regeling waarop de 'Europese soort' van toepassing is.

 

Europese soort

Het is niet verboden om deze vogels te houden die van nature in Nederland voorkomen, op voorwaarde dat deze vogels in gevangenschap zijn geboren; nakweek dus. Deze vogels zijn voorzien van een gesloten pootring. Het is wel verboden om deze vogels te houden die in het wild gevangen zijn. Alleen bepaalde instanties, zoals vogelasiels en vogelhospitalen, zijn bevoegd om jonge en gewonde wilde vogels te houden.

Deze bescherming van vogels wordt vormgegeven door schadelijke handelingen te verbieden zoals:
het doden, verwonden, vangen, bemachtigen en met het oog daarop opsporen van vogels (art. 9 Flora- en faunawet);
het opzettelijk verontrusten van vogels (art. 10 Flora- en faunawet);
het beschadigen, vernielen, uithalen, wegnemen en verstoren van nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van vogels (art. 11 Flora- en faunawet);
en het zoeken, rapen, uit het nest nemen, beschadigen of vernielen van eieren van vogels (art. 12 Flora- en faunawet).

 

Multimedia

Foto's

De getoonde afbeeldingen zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd. Zonder expliciete toestemming van de auteursrechthebbende mogen de afbeeldingen niet worden verveelvoudigd of anderszins gebruikt.

Baikaltaling Baikaltaling Baikaltaling Baikaltaling

 

Video's

De getoonde video's zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder expliciete toestemming van de video-eigenaar worden verveelvoudigd of anderszins gebruikt. De getoonde video's zijn door de video-eigenaar naar Youtube geüpload. Sierwatervogels.NL past relevant beeldmateriaal als embedded video alleen ter illustratie toe; vanuit het 'publiek domein' en binnen de context van redelijk gebruik 'fair use'. 

 

 


Search the Bird Guide

Keywords

Bird Guide

Use this Bird Guide to identify more than 350 bird species that are members of the Aves family and occure in Aviculture. The Bird Guide contains information about taxonomy, habitat, breeding, feeding along with photos and videos of each bird species. The Bird Guide is intended as background information for the aviculturists. In the near future, the data in this Bird Guide will be enriched with lots of practical information.

My Waterfowl

My Waterfowl offers an interactive website with information about the aviculture of ornamental waterfowl with the best pictures, videos and sounds. Help us to improve or expand the Bird Guide. Place ads on Birdmarket, share your experiences to My Waterfowl and through your social channels. Simply Use your Facebook, Twitter or LinkedIn account to log in.

Enyo My Waterfowl web.