Kijk live mee

Een primeur voor Sierwatervogels.NL

In navolging op het succes van Vogelbescherming Nederland met het webcamproject Beleef de lente, geeft Sierwatervogels.NL de aankomende maanden 24 uur per dag livebeeld van de nestactiviteiten van de Rode Ibis (Eudocimus ruber).

Kijk live mee en volg de Rode Ibis!

Blijf op de hoogte: Sierwatervogels.NL - RSS Feeds Sierwatervogels.NL @ Twitter 

Nog steeds zwarte ibissen in ons land

De uit Zuid-Europa afkomstige zwarte ibis verscheen vanaf eind september 2013 in opvallende aantallen in ons land. Door het uitblijven van echt winterweer konden minimaal tien tot twaalf vogels het bi...
Lees meer...

Zwarte ibissen brachten winter door in Oudewater

Zeker 12 zwarte ibissen hebben de winter in Nederland doorgebracht. Bij Oudewater en Leidschendam zijn groepjes van deze grote vogel gezien, meldt Sovon Vogelonderzoek vrijdag. ...
Lees meer...

Duizenden kraanvogels vliegen over Nederland

Wie vandaag tijdens een wandeling in het lentezonnetje omhoog keek, kon getuige zijn van een bijzonder spektakel. Duizenden kraanvogels vlogen vandaag over ons land op weg naar Scandinavië en Rusl...
Lees meer...

Groot aantal trekkende pijlstaarten

Zondag 10 november 2013 zijn bij Den Oever maar liefst 3664 trekkende pijlstaarten gezien. Dit is een recordaantal; nooit eerder zijn zoveel pijlstaarten op trek waargenomen. Ook elders werden veel pi...
Lees meer...

Nu kraanvogels kijken in het Fochteloërveen

Het gaat goed met de kraanvogels in Nederland. Met name in het Fochteloërveen. Door natuurontwikkeling ontstaan er in dit natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe steeds meer stille en natte...
Lees meer...

(advertentie) Opfokbak

Opkweekbak

 

Door praktijkervaring en in samenwerking met topfokkers is een hoogwaardig polyester opfokbak ontwikkeld. Deze opfokbakken zijn langdurig getest en hebben hun mogelijkheden en kwaliteiten bewezen.

Klik hier voor meer informatie

Home Actueel Kraanvogels vliegen over het westen van Nederland
Kraanvogels vliegen over het westen van Nederland
Bron: Vogelbescherming NL   
zondag 11 maart 2012 09:41

Kraanvogels nabij AssenEind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van kraanvogels. Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken dan naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa. Zuid-Limburg krijgt daar nagenoeg jaarlijks een staartje van mee. Maar de afgelopen week zwaaiden grote groepen kraanvogels af naar het westen.

Kraanvogels hebben tamelijke vaste verblijfplaatsen en dito trekroutes, zowel in het voor- als najaar. Traditionele kraanvogelgebieden zijn onder andere Rügen in Duitsland, Lac du Der in Frankrijk en Extremadura in Spanje. Als de temperatuur stijgt en de wind goed is trekken de kraanvogels en masse naar het noorden. De hoofdmoot schampt Zuid-Limburg en daar worden kraanvogels dan ook jaarlijks opgemerkt. Maar bij zuidoostenwind worden de grote vogels naar het westen gestuwd. En dit was precies wat er gebeurde op 5 en 6 maart.

In vrijwel heel Nederland werden honderden waarnemingen van in totaal duizenden kraanvogels gedaan. Al op 4 maart werden enkele tientallen groepen gezien tot 120 exemplaren; op 5 maart nam de trek duidelijk toe en werden vooral in Oost-Nederland veel kraanvogels gezien. Op 6 maart leek Nederland overspoeld te worden door kraanvogels en werden ook in West-Nederland grote groepen kraanvogels gezien, vooral in de ochtend. Op een enkele plaats kwamen de schuwe kranen ook aan de grond, zoals bij Wassenaar. De meeste kraanvogels vlogen in noordoostelijke of strak oostelijke richting, waarbij in het laatste geval de vogels hun koers corrigeerden.

Kraanvogels broeden vanaf 2001 in Nederland met ongeveer drie paar in het Fochteloërveen (Dr/Fr). Het is het resultaat van goed beheer en goede bescherming van de resterende hoogveengebieden. Kraanvogels hebben wel rust en ruimte nodig. Schrijnend is dat juist de rust rond het enige broedgebied in Nederland, het Fochteloërveen, wordt bedreigd door woningbouwplannen van Assen en Midden-Drenthe.

In Duitsland vertienvoudigde het aantal broedparen kraanvogels van 700 in 1978 naar 7.000 in 2009. Het is duidelijk dat wij daarvan de vruchten plukken. Het wordt spannend of de kraanvogels de komende jaren ook in andere gebieden in Nederland zullen gaan broeden. Op steeds meer plaatsen (zoals in de Achterhoek) overzomeren de laatste jaren kraanvogels in geschikt broedgebied.

Kraanvogels zijn enorm groot en zelfs een stuk forser dan ooievaars. Ze trekken in lange slierten, V’s of in rommelige groepen. Regelmatig maken ze ook gebruik van thermiek, net als ooievaars en roofvogels doen. Ze roepen veel, vooral bij landen en opstijgen. Het geluid is heel kenmerkend en verdragend.